Új mammográffal gazdagodott a kórház

KOMÁROM. Lezajlott a teljes digitalizáció a komáromi kórház radiológiai osztályán. A 250 ezer eurós átfogó fejlesztés része egy új gép, amivel európai színvonalon tudnak ellátni háromszor több pácienst. Ha a hölgyek is odafigyelnek, jelentősen csökkenhet a mellrák veszélye. 

Múlt héten hivatalosan átadták azt a 150 ezer eurós mammográf készüléket, amely a komáromi kórház radiológiai osztályát segíti a jövőben. Az intézményben 1990 óta végeztek mellrák szűrésére irányuló vizsgálatokat, a korábban használt gép már 1994 óta szolgált, de fél éve felmondta a szolgálatot. Az új segédeszközzel viszont újraindulhatnak a vizsgálatok. A világszínvonalú orvosi készülék teljes digitális rendszerben működik, azaz nem szükséges filmre vinni a felvételt, hanem rögtön egy elektronikus kép készül. Az új technológia nagy előnye a gyorsaság, a kép jelentősen jobb minőségű, aminek következtébe később nagyítható és szerkeszthető. A géphez speciális orvosi monitor tartozik, amely értéke megközelíti a 10 ezer eurót. A felvételt azonnal tovább tudják küldeni bármelyik osztályra, ha pedig más intézményben is kezelik a pácienst, egy CD-n viheti magával. Ezzel a rendszerrel lényegében digitális kórlap is készülhet a kezeltekről, így később is könnyen visszakereshetőek a képek.

mammoPRINT3

Az új gép vásárlása egy komplex digitalizációs fejlesztés része volt a radiodiagnosztikai osztályon, amely összesen 250 eurós befektetéssel járt a működtető ForLife n.o. részéről. Ezzel a lépéssel lezajlott a teljes digitalizáció az osztályon, az új eszközök mellett a termek belső átépítését is megoldották, így új környezetben várják a pácienseket. A nagyobb változások és fejlesztések akkor indultak be jelentősen, mikor néhány évvel ezelőtt a több egészségügyi központ irányításában érdekelt AGEL Rt. állt be a ForLife mögé. A radiológia esetében közel 5 éve jött az új CT röntgen, majd a szonográf (ultrahang diagnosztika), később egyéb eszközöket is cseréltek, az utolsó tétel pedig a mammográf volt, amivel megvalósult a teljes átalakulás.

Az átadón Dudás Viktor igazgató elmondta, a fejlesztést követően a radiológiai osztály a legmagasabb követelményeknek is megfelel. Hollósy Tamás, az osztály főorvosa hozzátette, ezzel a géppel nemcsak színvonal lett európai, de a kapacitás is jelentősen bővülhet. Korábban naponta 6-7 pácienst vizsgálhattak ki, ami most 20-ra, de akár 25-re is emelkedhet, így a tavalyi 1200 vizsgálat megháromszorozódhat. Komáromban a mammográf vizsgálatra jóval rövidebbek a várólisták, mint a szomszédos Érsekújvárban, ahol előfordul, hogy fél évvel korábban be kell jelentkezni. Az elmúlt hónap kimaradásával – amikor nem volt gép – felhalmozódott néhány vizsgálat, de ez fokozatosan megoldódik, és 3-4 hetes várakozással lehet bejutni majd a vizsgálatra.

mammoPRINT

Hollósy Tamás hangsúlyozta, a mellrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség a nőknél, ugyanakkor prevencióval és odafigyeléssel nagy százalékban hatékonyan kezelhető. „40 éves kor felett a biztosító kétévente téríti a nőknek a preventív vizsgálatot, így mindenkit arra biztatunk, éljen a lehetőséggel. Minél korábban van diagnosztizálva egy daganatos betegség, annál jobban lehet kezelni, gyakran a klinikai tünetek is megelőzhetőek” – mondta a főorvos. Mindamellett a fiatalabb hölgyeket is arra biztatják, figyeljenek oda, és bármilyen tünet esetén jelentkezzenek.

(kb)

Top