Bábterem lesz a VMK-ban, szépül a környék is

Komárom. Idén két jelentős fejlesztésre is sor kerül az Egressy Béni Városi Művelődési Központban, illetve az épület környékén. Egyrészt egy bábelőadásokra szolgáló termet alakítanak ki a földszinten, mely emellett koncertek, kamara-előadások megtartására, vagy éppen balettoktatásra is alkalmas lesz. Ez magyar kormánytámogatásból valósul meg. Városi forrásból pedig a VMK körüli zöld rész újul meg teljesen: parkosítják a területet, kövezett járdákat építenek, padokat helyeznek ki.

Bábelőadás gyerekeknek, koncert felnőtteknek

Lakatos Róbert, a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ igazgatója kérdésünkre elmondta, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságához benyújtott kérelmük nyomán 15 millió forintot nyertek el multifunkciós bábterem kialakítására. Ezt az új belső teret a földszinten alakítják ki, a korábban itt működő bár/étterem helyén. A terem elsődlegesen bábelőadások megtartására szolgál majd, de variálható lesz, mozgatható színpaddal, így más művészi tevékenységeknek is otthont adhat, így például kamara-előadásoknak, balettóráknak, koncerteknek.

„A Felvidéken számos bábművész, bábtársulat működik, az ő előadásaiknak szeretnénk helyet adni. Biztos vagyok benne, hogy Komáromban is sikerül rászoktatni a gyerekeket és a családokat arra, hogy rendszeresen eljárjanak bábelőadásokra. Győrben ezek nagyon népszerűek, miért ne lennének azok nálunk is?“ – mutatott rá Lakatos Róbert. Kérdésünkre elmondta, miután a földszinti bár megszűnt, új helyen, az első emeleti foyer-ban – a nagy nézőtér előtti részen – alakítanak ki egy kisebb kávézót, ahol a nézők felfrissíthetik magukat az előadások szüneteiben.

Járdák, padok és természetes zöld

Nemcsak a beltér, hanem a kulturális intézmény körüli zöld terület is teljesen megszépül. A képviselők idén májusban jóváhagyták, hogy 120 ezer eurós összköltséggel megújuljon a VMK előtti rész, illetve a mellette található parkocska. Ezt a fejlesztést teljesen városi kasszából finanszírozzák. Ennek keretében kövezett járdákat építenek, új padokat helyeznek ki, virágágyásokat hoznak létre. „Elképzeléseink szerint olyan zöldet telepítenénk az épület köré, amely közelít a természetes növényzethez. Az egynyári virágok helyett inkább évelő növényeket ültetnénk, amelyek lehetőleg nem ugyanabban az időszakban virágoznak, hogy a megújuló parkos rész az év minél nagyobb részében nyújtson kellemes látványt. Egyszerre szép és természetes, méhbarát megoldás lebeg a szemünk előtt“ – ezt már Domján Nikolett, az előzetes tervek és a vizualizáció egyik készítője mondta el lapunknak.

Teraszos közösségi tér

A két említett beruházáshoz kapcsolódóan további kisebb fejlesztéseket is megvalósítana az kulturális központ igazgatója. Egy időszakosan nyitva tartó kültéri bárteraszt, kávézót is kialakítanának, vélhetőleg az épület előtti placcon. Ugyancsak szó van arról, hogy akár egy kis szabadtéri színpaddal is kiegészülne a teraszos rész, ami megfelelő időjárás esetén kisebb zenei vagy más produkciók helyszíne lehetne, és egy közösségi pont a kultúrát kedvelő fiatalok számára.

Lakatos Róbert elmondta, az épület sarkánál kialakított talapzatra hamarosan egy szobor kerül. Korábban ide tervezték állítani Egressy Béni szobrát, ám azt végül nem messze innen állították fel. Az üresen maradt talapzatra viszont hamarosan egy másik szobor kerülhet, Cseh Gábor szobrászművész alkotása, mely a művészetet jelképezi majd.

A komáromi VMK, együttműködve más helyi kulturális szervezetekkel, programok színes skálájával készül a nyári időszakra: lesznek színházi előadások, nagykoncertek, humorestek, zenei produkciók. A konkrét programról mi is beszámolunk következő számunkban.

További kulturális fejlesztések

Keszegh Béla, Komárom polgármestere felhívta a figyelmet arra, más fejlesztések is várhatók idén a kulturális infrastruktúrában. A város ugyanis 20 ezer eurót fordít a Tiszti pavilonban lévő nézőtér felújítására – ezt is májusban hagyták jóvá a képviselők –, a munkálatok már folyamatban vannak. A Csemadok belvárosi épületén városi forrásból megújul a tűzfal, továbbá egy 15 ezer eurós pályázati támogatásnak köszönhetően kicserélik az ablakokat is. „A testület a Matica-székház külső homlokzatának takarítására 5 ezer eurót hagyott jóvá. Az ÉS?! Színház polgári társulás szorgos munkájának köszönhetően pedig tovább szépül az őrsújfalui kultúrház is“ – nyilatkozta Keszegh Béla.

csá
(Látványtervek: Domján Nikolett és Görözdi István)

(Cikkünk az eheti Deltában jelent meg.)

Top