Újjáéledő táncházmozgalom Komáromban

A magyar táncházmozgalom 50. évfordulója alkalmából városunkban tervezett programsorozatról tájékoztatott múlt héten Lakatos Róbert, az Egressy Béni Városi Művelődési Központ igazgatója, Horváth László, a Fonó Budai Zeneház igazgatója, Gálik Gábor, a Táncfórum – Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesületének elnöke, valamint Keszegh Béla, Komárom polgármestere.

Lakatos Róbert hangsúlyozta, a magyar népzene, ahogy az ő életében is, úgy számtalan fiatal életében játszott meghatározó szerepet. Ezeknek a fiataloknak egy része nem ismerte volna meg a népzenei kultúránkat, ha 1972. május 6-án Budapesten, a Liszt Ferenc tér egyik könyvklubjában nem szervezik meg az első táncháztalálkozót – mit sem sejtve arról, hogy a Kárpát-medence minden magyarlakta szegletébe eljutó mozgalmat indítanak el ezzel. Komárom a Hajós Néptáncegyüttesnek köszönhetően hosszú ideig a felvidéki táncházmozgalom központja volt. „Most ezt a hagyományt élesztené újra a Táncfórum, és az Egressy Béni Városi Művelődési Központ. Úgy gondolom, minden adott ahhoz, hogy Komárom ismét a szlovákiai magyar táncházmozgalom fővárosa legyen” – mutatott rá Lakatos Róbert.

Ennek megvalósításában a Gálik Gábor vezette Táncfórum játszik majd fontos szerepet – első lépésként Dunaszerdahelyről Komáromba helyezték át központi irodájukat, a VMK főépületébe. „A Komárom Táncműhely és a Komárom Táncegyüttes, amely 2019-es indulása óta generációkat tanít néptáncra, kezdetektől fogva nagy sikerrel működik. Ez annak is köszönhető, hogy a város és a VMK vezetősége elkötelezett a magyar hagyományok, a magyar néptánc támogatása mellett. A feltételek adottak ahhoz, hogy a Táncfórum sikerrel fejthesse ki itt a tevékenységét, és bevonzza a néptánc, a népzene rajongóit a művelődési központtal közösen megszervezett programjaiba, új hagyományok alapkövét rakva le ezzel” – jelentette ki Gálik Gábor.

A jubileumi programsorozat május 6-án, a három napon át tartó Szlovákiai Magyar Tánc-háztalálkozóval indul. A nagyszabású rendezvényen 700-800 néptáncos csillogtatja meg tudását. A magyar néptánc iránt érdeklődők megcsodálhatják a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kalotaszeg c. műsorát is.

Horváth László, a Fonó Budai Zeneműhely ügyvezetője és Lajkó Félix menedzsere arról számolt be, hogy egy sikeres határon átnyúló pályázatnak köszönhetően április 27-én Lajkó Félix, az Esszencia zenekar, valamint Zimber Ferenc és Szabó Dániel cimbalomduó muzsikál majd a VMK színpadán.

Keszegh Béla elmondta, a fenntartó képviselőjeként nagy megelégedéssel tekint a komáromi VMK munkájára. Úgy véli, az önkormányzat kötelessége – hiszen a megfelelő tartalomhoz megfelelő forma is kell –, hogy a lehetőségekhez mérten a legjobb körülményeket biztosítsa az intézmény csapatának munkájához. „Nemrég megújult a VMK melletti tér, tavaszra pedig befejeződik az amfiteátrum nézőterének átépítése és korszerűsítése. A továbbiakban pedig szeretné a város felújíttatni a Tiszti pavilon dísztermének pódiumát” – tette hozzá.

Az 50 éves magyar táncházmozgalom jegyében megvalósuló észak-komáromi rendezvények programja:

Március 27.Paár Julcsi és a Fitos Dezső Társulat produkciója Kerekutca címmel

Március 30.Mindenek szerelme címmel a Jászság Népi Együttes, Pál István Szalonna és Bandája, Ferenczi György és az Első Pesti Rackák koncertje/műsora

Április 27. – A zene szárnyán című gálaest Lajkó Félixszel, az Esszencia zenekarral, Zimber Ferenccel és Szabó Dániellel

Május 6–7.
– Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozó

Június 4. – a Duna Művészegyüttes műsora Gyertyaláng címmel

Június 11. – Csoóri Sándor Fesztivál

Szeptember 30. – 1. Felvidéki Népzenész Találkozó

November 17–20. – Fonográf Fesztivál

(jan)

Top