Új játszótérnek örülhetnek a martosi gyerekek

A Szlovák Munka-, Szociális- és Családügyi Minisztérium által meghirdetett Család (Rodinka – Rodinný Inkluzívny Areál) pályázaton Martos község önkormányzata ötvenezer eurós támogatást nyert el többgenerációs, akadálymentesített játszótér kialakítására. A projekt különlegessége, hogy a játszótér, melyet Jozef Kliský szobrászművész tervezett, nagyrésze akácfából készül.

A község 5%-os önrészével számolva összesen 55 ezer eurós játszóteret a tervek szerint az Öreg-Nyitra folyó és a neoklasszicista stílusban épült református templom közti területen alakítják ki. „Községünkben ugyan van játszótér, de annak némely eleme már elavult, ezért nagy öröm számunkra, hogy sikeres pályázatunknak köszönhetően új szórakozási lehetőség várja majd a gyerekeket. Nem is akármilyen, hiszen a „Család” néven ismert közösségi játszótereknek, melyeknek fő témája a hajózás, különleges hangulatuk van. Az akácfából készült, kizárólag rozsdamentes acéllal összeillesztett játékelemek, felülete natúr színű festékkel van lekezelve, ami maximalizálja az élettartamát. A díszítéshez kék-szürke árnyalatokban gondolkodott a tervező, így esztétikusan kellene beilleszkednie a martosi táj arculatába” – fejtette ki Erdélyi Zoltán alpolgármester.

A 2024 tavaszára elkészülő játszótérnek három inkluzív, azaz befogadó elemet – homokozó, „madárfészek“ hinta, két oldalról nyitott fémvázas körhinta – is kell tartalmaznia, hogy minden fogyatékossági csoporthoz tartozó gyermek találhasson magának megfelelő játékalkalmatosságot. A többi, maximálisan hét elem szabadon választható.

A játszótér elsősorban a kilenc éves kor alatti gyermekek mozgásigényéhez, és mozgáskoordinációjuk fejlesztéséhez lett tervezve. A kerítéssel körülvett komplexum területén a felnőttek számára is ki lesz alakítva egy pihenőhely, így a szülők számára is lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra, kapcsolatépítésre.

JN.

Új játszótér a Holt-Vágon

Top