Új iskolaigazgatók Komáromban

Több komáromi alapiskolában is lezajlott az igazgatóválasztás a napokban. Volt, ahol az egyedüli pályázó a jelenlegi vezető volt, máshol több jelölt közül választották az eddig is hivatalban lévő igazgatót, két magyar iskolában viszont új ember került az intézmény élére.

asgfasdfgasd-e1492696911491

Komáromban 6 városi fenntartású alapiskola működik, ezek közül négyben zajlott le az igazgatói posztra kiírt pályázatok kiértékelése. Minden esetben az iskolatanács döntött és hirdette ki a pályázat nyertesét – a tanácsban az intézmény pedagógusai, a szülők képviselői, valamint a város delegáltjai – többnyire képviselők – foglalnak helyet.

Miután a szlovák tannyelvű Komenský Alapiskola élére csak a jelenlegi igazgatónő pályázott, viszonylag egyszerű volt a döntés: az iskolatanács minden tagja támogatta, hogy Langschadlová Zuzana folytathassa munkáját. Az ugyancsak szlovák tannyelvű Rozmaring utcai iskolában már volt kihívója az eddigi igazgatónőnek, Weszelovszká Helenának, Kováč Klaudia személyében, ám a tanács nagy többséggel szavazott bizalmat a régi vezetőnek, aki így továbbra is maradt az igazgatói székben.

Két magyar iskolában viszont vezetőcsere történt. Ez a Munka Utcai Alapiskola esetében nem is lehetett volna másként, hiszen néhány hónappal ezelőtt Fekete Zoltán, aki hosszú évekig állt Komárom legnépszerűbb iskolájának élén, nyugdíjba vonult. A megüresedett posztért ketten szálltak versenybe: Weszelovszky Gábor, aki korábban a városi hivatal iskolaügyi főosztályát vezette, valamint Károlyi Szikonya Judit, aki 19 éve tanít az iskolában, a közelmúltban pedig az egyik igazgató helyettesi tisztséget is betöltötte. A tanács nagy többséggel Károlyi Szikonya Juditot választotta meg, így ő kapta meg a lehetőséget, hogy a Munka utcai iskolában átvegye az irányítást az igazgatói feladatokat átmenetileg teljesítő Dóczé Zsuzsannától.

Ugyancsak váltás történt az Eötvös utcai iskolában, ahol a jelenlegi igazgató, Ölveczky Árpád mellett Majer Péter, a gútai Magán Szakközépiskola korábbi igazgatója is pályázott, és végül a tanács nagy többséggel mellette tette le a voksát. Az új igazgató korábban 5 évig állt a gútai középiskola élén, azt megelőzően pedig 18 évig a komáromi Műszaki Szakközépiskola igazgató-helyettese volt.

A Jókai Mór Alapiskolában és a Határőr utcaiban most nem volt esedékes a tisztújítás az igazgatói posztokon, ezekben a város nem írt ki pályázatokat. Mint ismert, a Marianum Egyházi Iskolaközpont nyújt még alapiskolai képzést Komáromban, illetve a magyar és szlovák nyelvű speciális iskolák is ide sorolhatók, de ezeknek nem a város a fenntartójuk.

IMG_5953


Károlyi Szikonya Judit, a Munka Utcai Alapiskola új igazgatója:

„A Munka Utcai Alapiskolában a hagyomány és a név kötelez: a munka kulcsszó iskolánkban, ez az alapja eddigi eredményeinknek. Ezt meg kívánom tartani, ezen a pilléren nyugszik iskolánk évtizedek alatt megszerzett hírneve. Egészséges konzervativizmus, az értékek közvetítése marad középpontban, hogy a jövőben is a mi alapiskolánk maradjon a legnépszerűbb Komáromban. Ugyanakkor néhány területen változásokat is szükségesnek tartok, elsősorban a kommunikációban. Gondolok itt egyrészt az iskolán belüli hatékonyabb párbeszédre a tantestület tagjaival: határozott, de emberi hangnemben, hogy közösen, pozitív légkörben dolgozhassunk. A szülőket is szeretném jobban bevonni az iskolai életbe, de a fenntartóval, tehát Komárom városával, sőt a többi alapiskolával is konstruktív párbeszédre fogok törekedni.

A ránk váró feladatok közül az egyik legnagyobb aktuális problémával, a szociálisan hátrányos helyzetű tanulók évről évre növekvő számával is foglalkoznunk kell. A körzetesítés miatt ránk nehezedő terhet vagy arányosan kell elosztani a városi iskolák között, vagy ezek kezelésére plusz pénzforrásokat is biztosítani kell annak az iskolának, aki felvállalja e probléma kezelését, oldását. Tehát, hogy legyen miből megfelelő körülményeket, helyet kialakítani e gyerekek egész napos oktatására-nevelésére. Ebben számítunk a város segítségére, de figyeljük a pályázati kiírásokat is, hogy – nemcsak e téren – minél több külső forrást szerezzünk elképzeléseink megvalósításához. Nagy szükség lenne elavult sportpályánk korszerűsítésére, de az épületek és a tornaterem is felújításra szorulnak.“


Majer Péter, az Eötvös Utcai Alapiskola új igazgatója:

„Alapvetően két területen szeretnék javítani az iskola működését illetően. Először is a szervezettséget emelném magasabb szintre, legyen szó bármiről. Mindenkinek ismernie kell a rá vonatkozó feladatokat, azt, hogy milyen módon, ki, mikor, miért felelős, mi kell hogy teljesüljön a siker és az eredmény érdekében. A másik, ezzel összefüggő terület a kommunikáció javítása, egyrészt az iskolán belül, beleértve a pedagógusokat, alkalmazottakat, sőt a tanulókat is – a következő tanévben diáktanácsot alakítunk, és ezen a csatornán keresztül a gyerekek is rendszeresen elmondhatják, mit szeretnének, mi bántja őket. Ha csak egy részét teljesíthetjük is kívánságaiknak, már akkor is örömöt szerzünk nekik, ebben biztos vagyok. Másrészt pedig a szülőkkel is minél szorosabb párbeszédre törekszem, az igazgatói iroda ajtaja mindig nyitva áll majd előttük. Szeretném, ha a tanulók és szüleik is minél inkább az iskola mindennapjainak részévé válnának, akár a hétvégeken is. Arról is meg vagyok győződve, ha a szülők konkrét elképzeléseket látnak, világosan elmondjuk nekik terveinket, akkor pozitívan állnak majd a közös munkához, és segítenek, amiben tudnak. A régi diákokat is bevonnánk az iskola hírnevének öregbítésébe: ha például Priskin Tamás egyszer eljönne egy focikupát átadni, az biztos sok tanulónkat tenné büszkévé.

Ami a konkrét fejlesztéseket illeti, városi és szponzori támogatásból, valamint pályázati pénzekből igyekszünk majd fejleszteni, de sok dolgot akár teljesen vagy részben önerőből is meg lehet csinálni. Egyik első dolgomnak egy játszótér kialakítását tartom, mely a hétvégeken is nyitva állna, továbbá strandröplabda pálya és kosárlabda pálya kialakítását, a főbejárat előtti rész parkosítását és az iskolaudvar rendbetételét is tervezem. Így a gyermekeink hétvégeken is sportolhatnának, játszhatnának szép, tiszta környezetben. A külső-belső felújításra is sort kell keríteni előbb-utóbb, lehetőleg nagy léptékben, egyszerre nagyobb beruházást végrehajtva.”


(Csaba Ádám)

Top