Új iskolabuszt kap a hetényi alapiskolaA Rákóczi Szövetségnek köszönhetően a szeptemberi tanévkezdéstől már új iskolabusz szállítja a hetényi Tarczy Lajos Alapiskola diákjait Izsa, Pat és Virt irányából. A felvidéki iskolabusz program a magyar állam 350 milliós támogatásának köszönhetően valósulhat meg.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke Forró Krisztiánnal, a Szövetség párt elnökével közösen január 27-én, Nagysallón jelentette be, hogy szövetségük az őszi iskolakezdésre tizenöt felvidéki oktatási intézmény számára biztosít iskolabuszt, köztük a hetényi alapiskolának. A program célja, hogy egy magyar gyermeket se írassanak amiatt szlovák iskolába, mert a községükben nem működik magyar iskola, illetve hogy nehezen megoldható a közlekedés.

Régiónkban a legnagyobb gyűjtőiskola a hetényi Tarczy Lajos Alapiskola, melynek 117 diákjából jelenleg 40 a bejáró, tudhattuk meg az intézmény igazgatónőjétől, Czibor Angelikától. „Dunaradványról, ahol csak alsó tagozat működik, Virtről és Pathról, ahol nincs iskola, Marcelházáról, Dunamocsról, Izsáról, de még Komáromból is vannak tanulóink. Jelenleg is üzemeltetünk egy 23 személyes iskolabuszt, melyet 2016-ban bocsájtott községünk rendelkezésére a Vitális Diaszpóráért Oktatással Alapítvány, a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásával. Két évvel ezelőtt szembesültünk először a problémával, hogy ezt a buszt kinőttük” – részletezte az igazgatónő. Az iskola vezetősége már egy ideje kereste az utat és a lehetőséget, miképpen tudnák megoldani az összes tanulójuk biztonságos utaztatását. Ekkor érkezett a megkeresés a Rákóczi Szövetség részéről, amely az üzemeltetés költségeit is átvállalja. A programban megszólított iskolákat komoly felmérések és statisztikai számítások alapján választották ki.

„A jelen állás szerint Dunaradvány irányából 21 diákunk, Izsa felől pedig 17 vehetné igénybe az iskolabuszt. Ez a szám azonban még változhat, hiszen a beiratkozások április 6-án lesznek” – mondta Czibor Angelika. Ha még így is kevésnek bizonyulna a két busz kapacitása, akkor azok a diákok lesznek jogosultak az utaztatásra, akiknek a lakhelyén nincs magyar iskola, vagy a tanítás csak az alsó tagozatos osztályokban biztosított. Az igazgatónő bízik benne, hogy a gyerekek utaztatásának a lehetőségével sok szülő számára megkönnyítik az iskolaválasztást, hiszen a magyar közösségek megtartó ereje a magyar iskolákban, az anyanyelvi oktatásban van.

(jan)

Top