Új igazgató az ógyallai magyar alapiskola élén

A 2016/17-es új iskolai évet az Ógyallai Feszty Árpád Alapiskolában és Óvodában új igazgatóval kezdték. Deme Lászlóval beszélgettünk terveiről és az iskola életéről.

Deme László 1• Mondana pár szót ifjúságáról, tanulmányairól? Milyen intézményekben tanult, illetve tevékenykedett eddig?
– Ifjúságomat Gömör szívében, Tornalján töltöttem. A helyi alapiskola elvégzése után a tornaljai gimnáziumban szereztem meg az érettségit. A középiskola után a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemre nyertem felvételt, ahol 1997-ben sikeresen diplomáztam alsó tagozatos tanítói szakon. Az egyetem után Ógyallára kerültem, ahol azóta dolgozom a helyi magyar alapiskola pedagógusaként.

• A tantestület hogyan fogadta a kinevezését?
– Mikor eldöntöttem, hogy megmérettetem magam, kicsit féltem, hogy hogyan fogják a kollégák fogadni. Az idő előrehaladtával viszont egyre több megerősítést kaptam mind a családom, mind a kollégák részéről. Kinevezésemet döntő többségében pozitívan fogadták az iskola alkalmazottai. Bízom benne, hogy mindenkivel sikerül majd megtalálni a közös hangot és a közös cél érdekében jó hangulatban folyik majd a munka.

• Igazgatóként milyen célokat tűzött ki maga elé?
– Elsősorban a szülők megelégedésére jó feltételeket kell nyújtanunk a tanulók számára, hogy minél könnyebben és effektívebben tudják elsajátítani azokat a kulcskompetenciákat, melyeket majd a későbbiekben kamatoztatnak. Bízom abban, hogy a jelenlegi tantestület ezen célok teljesítésére készen áll, hiszen elmondható, hogy igazán jól képzett, bizonyítani vágyó pedagógusokkal kezdjük a tanévet.

• Köztudott, hogy a magyar alapiskolából kikerülők zöme nem beszél jól szlovákul, milyen módszerrel szeretnének ezen változtatni?
– Többféle módszer létezik már a szlovák nyelv oktatására, mind az alsó, mind a felső tagozaton. A pedagógusaink nemrég vettek részt egy továbbképzésen, ahol a Skabela Rózsa-féle kommunikációs módszerről bővíthették ki ismereteiket. Ezt próbáljuk bevinni a szlovák nyelv oktatásába. Tervezzük a szlovák nyelv oktatására irányuló továbbképzéseken való részvételünket. Továbbá az alsó tagozatos évfolyamokban harmadiktól kezdve szlovák szakos pedagógusok fogják tanítani az államnyelvet.

• Idén hány elsős kezdte az új tanévet?
– Az új tanévet 55 elsőssel fogjuk kezdeni. Ez három osztálynyi tanulót jelent, amiből 2 specializált. A tavalyi adatokhoz képest ez mindenképpen növekvő tendenciát mutat.

(miriák), Képarchívum

Top