Új évi szigor az utakon

Az új évben akár ezer eurós bírságot is kaphatnak azok a szabálytalankodó sofőrök, akik túllépik a sebességhatárt az utakon. Jönnek az elektronikus autópálya-matricák, ezen kívül emelkedik a minimálbér, az anyasági támogatás, csökken az áfa. Mennyit érzünk meg belőlük?

Január elseje számos változást hozott a közlekedők életébe, az autósok magasabb büntetésekre, a kerékpárosok és gyalogosok nagyobb védelemre számíthatnak. Bevezették az elektronikus autópálya-matricákat is, amelyeket ezentúl az interneten, akár okostelefonról is megvásárolhatunk. Összeszedtük a legfőbb törvényi változásokat, amellyel az új évben számolnia kell!

Vigyázat, szigorúbb büntetések!

A belügyminisztérium szerint azért volt szükség a közúti közlekedésről szóló törvény szigorítására, mert a tapasztalatok azt mutatják, egyre több az utakon az ámokfutó és az olyan sofőr, aki figyelmen kívül hagyja a szabályokat. A módosítás szerint azok, akik lakott területen több mint 50 km/órával, azon kívül pedig 60 km/órával lépik túl a megengedett sebességet, rendes eljárás esetén 500 eurótól kezdődően akár 1000 eurós büntetést is kaphatnak. Például azt is 1000 eurós bírság fenyegetheti, akit egy községből kivezető úton, de még a település tábla előtt érnek gyorshajtáson, ahol a sofőr rendszerint már felgyorsít. Nem csak a büntetések mértéke nő, a járókelők és a biciklisták védelmében néhány új kihágás is bekerült a módosításba. A gyalogosok veszélyeztetéséért a járdán és a kerékpárosok nem biztonságos megelőzéséért az úttesten 60-tól 300 euróig terjedő bírságot adhat a rendőr. Egyébként a kerékpárokra szerelt gyerekülésekben ülő csemetéknek is kötelező lesz a védősisak, januártól pedig a 10 évnél fiatalabb gyermekek kerékpározhatnak a járdán is.

214932_1200x

A továbbiakban érdemes időben megújítani a jogosítványt is, ha valaki ugyanis lejárt igazolvánnyal ül volán mögé, a rend őrei év elejétől 60 és 300 euró közötti pénzbüntetést szabhatnak ki rá. A tehergépkocsi-sofőrök sem ússzák meg, ha olyan helyen lépik túl az előírt sebességet, ahol menet közben, dinamikusan mérik a kamionok súlyát, 798 euró büntetést kaphatnak. Arra is kisebb lesz az esély, hogy a gépjármű tulajdonosok kihúzzák magukat a büntetés kifizetése alól azzal az indokkal, hogy az autót kölcsönadták és nem ők vezették. A hatályos jogszabályok szerint az eljárás ugyanis akkor is folytatódik a jármű tulajdonosa ellen, ha nem ő követte el a szabálysértést vagy nem tudták bizonyítani, hogy ő ült a volán mögött vagy sem. Azoknak pedig, akik a vasúti átkelő előtt lépik túl az előírt sebességet, illetve azoknak, akik megszegik a 7,5 tonnánál nehezebb kocsikra vonatkozó előzési tilalmat, postán érkezhet a csekk. Januártól az autóeladás is szigorodik, az új szabályozás szerint az eladott gépjárművet csak az új tulajdonos jelenlétében, vagy az új tulajdonos által hitelesített meghatalmazás bemutatása után lehet átíratni a rendőrségen – ezzel próbálják elejét venni a fiktív átjelentéseknek.

Jön az elektronikus autópálya-matrica

Január elejével nálunk is bevezették az elektronikus matricákat, amelyek az eddigi eladási helyszíneken, tehát a benzinkutakon, postahivatalokban és a határátkelőknél elhelyezett automatákban kaphatóak. Lehetőség van viszont a matricák online vásárlására is a Nemzeti Autópálya Társaság honlapján, a www.eznamka.sk címen, vagy a letölhető mobil applikáción keresztül. A legnagyobb előnyük, hogy nem kell őket az ablaküvegre ragasztani, illetve ezentúl a sofőröknek nem kell majd maguknál tartani a vásárlást igazoló elismervényt sem, mivel kizárólag a rendszám és a központi nyilvántartásban szereplő vásárlási adatok összevetésével ellenőrzik majd, hogy kifizették-e a sofőrök az autópálya használati díjat. A matrica nélkül közlekedők a helyszínen akár 200 eurós bírságot is kaphatnak, eljárás keretében ez akár 500 euró is lehet. A legrövidebb idejű, tíznapos matrica ára 10 euró, a harminc napos 14 euró, az egyéves pedig 50 euróba kerül.

1544505498

Az utakon kívül

Nem csak a gyorshajtókra összpontosítottak a törvényhozók, az év eleje más területeken is változást hozott. Az eddigi 20 százalékról 10 százalékra csökkent a kenyér, a tej, a vaj és több húsfajta áfája. Utóbbiak közül a friss és hűtött sertés -, marha-, baromfi-, juh-, kecske-, nyúlhús került fel a listára, illetve az élő halak, a friss és fagyasztott édesvízi halak és a halrudacskák. Az áfacsökkentés azonban nem jelent nagyobb árcsökkenést, a szakemberek szerint csak a nagyobb tételben vásárlók érezhetik meg.

Emelkedett a minimálbér összege is, a korábbi 380 euróról 405 euróra – ez megközelítőleg 113 ezer személyt érint. Az emelés a kormány második szociális csomagjának része. A magasabb bér ugyanakkor magasabb adót és járulékokat is eredményez, így ebben az évben a munkáltatók a minimálbéres alkalmazottak után 75 eurós egészségbiztosítást fizetnek majd.

Némileg javult a családok támogatottsága is: növekedett az anyasági támogatás a járulékalap jelenlegi 65 százalékáról 70 százalékra. A támogatás így 459,6 eurót tesz ki. A gyermekgondozási támogatás is emelkedett, a maximális összeg a korábbi 230 euróhoz képest most 280 euró.

Sztankó Annamária

Top