Új előadásra készül a Boráros Imre Színház

Már javában zajlanak a Boráros Imre Színház Hit és illúzió című előadásának próbái a komáromi Csemadok-székházban. A társulat vezetője, a Kossuth-díjas Boráros Imre színművész szerint a darab a felvidéki magyarság rendszerváltáskori tragédiájáról kíván szólni. A bemutatóra október végén kerül sor.

Boráros1

A most készülő előadás a 2014-ben bemutatott, s azóta közel nyolcvan előadást megért Hit és hűség című darab folytatása. Ez is, az is Csáky Pál író, politikus műve, a kettő annyiban mégis különbözik, hogy míg a korábbin egy kisebb, addig a Hit és illúzión már egy nagyobb csapat: a Boráros házaspáron (Boráros Imre és Petrécs Anna) kívül három fiatal magyarországi színész (Biacsi Nikolett, Tóth Zoltán, Torák Sándor Csongor) és Gali László személyében egy Jászai Mari-díjas rendező dolgozik.

Gali László nem először rendez Komáromban, 2001-ben ő állította színpadra Kosztolányi Édes Annáját a Jókai Színházban. A rendező lapunknak elmondta, örömmel fogadta az újabb komáromi felkérést, hiszen régóta tartó szakmai és baráti kapcsolat fűzi őt Boráros Imréhez. „Egy nyelvet beszélünk. Egymás előtt hite­lünket nem kell bizonygatni“ – mondta, hozzátéve: az előadás reményeink elvesztésének, az emberek manipulálásának, a hatalom szorításának, valamint a hit megtalálásának problémáját állítja középpontba.

„A bársonyos forradalom idején hittünk és bíztunk abban, hogy más idők jönnek. Hogy egyenlő elbánásban lesz részünk. Hogy hamarosan eljön az az idő, amikor szabadok és ennek az országnak egyenjogú állampolgárai lehetünk. Ám ez mind illúziónak bizonyult“ – adott magyarázatot a darab címére Boráros Imre. A Kossuth-díjas színművész szerint mivel máig nem tisztázott, hogy mit tettünk a rendszerváltás után ránk törő szabadsággal, és hogy az mit tett velünk, a darabban ezekkel a kérdésekkel is igyekeznek megbirkózni.

Az előadás, melynek díszleteihez Nagy János szobrászművész alkotásait is felhasználják, egy fohásszal kezdődik és azzal is ér véget. Az alkotók szándéka szerint ez egy rituális keretet ad majd a műnek – utat nyitva ezzel a reménytelenségben: hogy megmaradhassunk szülőföldünkön magyarnak, s hogy megőrizhessük kétezeréves keresztény kultúránkat a háborgó Európában.

-lm-

Top