Tüntetett a komáromi iskola isMúlt csütörtökön délelőtt országszerte több alapiskolában is rövid tüntetést tartottak. Komáromban a szlovák tannyelvű Komenský Alapiskola tiltakozott a minisztérium azon rendelete ellen, mely szerint jövő szeptembertől minden iskolában kötelezően csak a hagyományos írott betűtípust taníthatják – a Comenia típusú, egyes vélemények szerint haladónak számító kézírást nem oktathatnák.

komensky

Mivel az állami oktatási program ezt eddig lehetővé tette, néhány alapiskola a közelmúltban új típusú, nyomtatott betűkre emlékeztető kézírást kezdett tanítani az első osztályokban. Elhagyták a hagyományos, hurkos kötésű írást, helyette az ún. Comenia betűtípust, írásmódot kezdték oktatni. A szakemberek véleménye megoszlik arról, melyik a helyesebb írásmód, az új kézírást bevezető iskolák zöme azonban állítja, az új egyszerűbb, könnyebb az elsajátítása, ráadásul a hagyományos írásmódot a felsőbb évfolyamokban úgyis elhagyják a tanulók.

A szlovák oktatási minisztérium, mellőzve a szakmai egyeztetést, idén májusban módosította az állami oktatási programot, többek között kötelezve az összes alapiskolát, hogy szeptembertől csak a hagyományos írást tanítsák. Az érintett iskolák azonban nem értenek ezzel egyet, szerintük így megfosztják őket és a szülőket a szabad választástól, feleslegesen leterhelik diákjaikat, és a korlátozás pont ellentétes irányú a világban uralkodó, kézírással kapcsolatos trendekkel.

komensky1

Múlt csütörtökön országszerte több iskola is tiltakozott a minisztérium utasítása ellen, köztük a komáromi Komenský Alapiskola is, ahol tavaly szeptemberben vezették be az újfajta, nem összekötött írásmód oktatását, és pozitív tapasztalatokról számoltak be. A szlovák iskola három első osztálya kapcsolódott be a másfél órás tiltakozó akcióba, plakátokat készítettek, melyeket kifüggesztettek az iskola előtt.

logo_sloboda_v_pisani

Országos aláírásgyűjtés is indult a minisztériumi utasítás ellen, amire az oktatási miniszter úgy reagált, amennyiben legalább 10 ezren aláírják a petíciót, újranyitják a kérdést. A petícióban azt követelik, hogy tegyék újra lehetővé az írásforma szabad választását. Mostanra a szükséges aláírások nagyobb része összegyűlt.

(csá)

(Cikkünk a Delta június 19-i számában jelent meg.)

Top