Tudnivalók a szabad munkahelyekről

A koronavírus-járvány negatív hatásai egyre intenzívebben megmutatkoznak az élet különböző területein. A közel egy éve tartó koronavírus elleni harc következtében beindult a hógolyó effektus, mely számos vállalkozás végét jelentette.

Állásbörze a komáromi sportcsarnokban – 5 évvel ezelőtt

A munkaerőpiac ütemesebb átalakulása elkerülhetetlen a mi régiónkban is – azt tapasztaljuk, hogy míg az egyik szférában (adott esetben a vendéglátásban) munkahelyek szűnnek meg, addig más területeken (áruszállítás) munkaerőhiány alakul ki. Épp ezért fontos, hogy megkönnyítsük a munkaadók dolgát és a Komáromi Munka-, Szociális és Családügyi Hivatal közreműködésével hatékonyan kerüljenek betöltésre az új pozíciók.

• Hol tegyük közzé a szabad munkahelyeket?

A szabad munkahelyek bejelentése esetén több különböző lehetőség áll a munkaadó rendelkezésére: személyesen, a munkaügyi hivatalban a szabad munkahelyekért felelős személy felkeresésével vagy telefonos egyeztetés által is meg lehet tenni a bejelentést. A jelenlegi járványügyi óvintézkedésekre való tekintettel azonban a hivatal munkatársai arra kérik a klienseket, személyes látogatás helyett telefonon vagy e-mailben forduljanak a hivatal alkalmazottaihoz. Akik előnyben részesítik az elektronikus megoldásokat, azok a www.istp.sk weboldalon keresztül problémamentesen meg tudják hirdetni az aktuális pozíciókat. Ahogy az oldal nevében is szerepel, online munkaerő-piaci útmutatóról van szó, mely célja, hogy a munkaadók és az álláskeresők is hatékonyabban érvényesülni tudjanak a munkaerőpiacon. A szabad munkahely bejelentéséhez szükséges nyomtatvány pedig a www.upsvar.sk weboldalon, a „szabad munkahelyek” ikonra kattintva letölthető, melyet a kitöltést követően e-mailben lehet eljuttatni a hivatal dolgozóihoz.

• Mi történik a bejelentés után?

A kérvény feldolgozását követően az ajánlat a hivatal adatbázisában és az ISTP weboldalon is megjelenik. A munkaadók ingyenesen hirdethetik meg a betöltésre várakozó pozíciókat. Ha a munkaügyi hivatal nyilvántartásában szerepel a meghirdetett pozícióra alkalmas munkakereső, a hivatal felveszi az adott személlyel a kapcsolatot és informálja őt az új munkalehetőségről.

• Miért ISTP?

A www.istp.sk weboldalon egyszerű és ingyenes regisztrációt követően lehet közzétenni az aktuális szabad munkahelyeket. Ezáltal nem csak a munkaügyi hivatal által nyilvántartott munka keresőket tudja megszólítani a munkaadó, hanem további potenciális érdeklődőkhöz is eljut az ajánlat.

• Milyen szabad munkahelyek vannak járásunkban?

A hivatal jelenleg a következő foglalkozások terén tart számon szabad munkahelyeket: teherautó és kamionsofőr, targoncás, mezőgazdasági kisegítő, hegesztő, vasgyártó, kőműves, gondozó. Kisebb mennyiségben ugyan, de szakács, segédszakács és villanyszerelő pozíciók is szerepelnek az ajánlatok között.

Az adatbázis azonban napi szinten változik és frissül, ezért az aktuális szabad munkahelyeket a www.istp.sk weboldalon javasolt követni. A szűrés funkció segítségével a Komáromi járásban található szabad munkahelyek is megtekinthetők, de akár a szomszédos járásokban, vagy akár egész Szlovákiában meghirdetett pozíciókat is meg lehet tekinteni.

További kérdés esetén bátran forduljanak a munkaügyi hivatal dolgozóihoz. A Komáromi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatalban a szabad munkahelyekért felelős személy Ing. Andrea Šimunčiová, aki a 035/2444 410 telefonszámon vagy pedig az andrea.simunciova@upsvr.gov.sk e-mail címen érhető el.

• Csak szlovákiai szabad munkahelyeket lehet bejelenteni?

Ha a vállalkozás székhelye külföldön van, vagy ha a munkavégzés helye Szlovákia határain túl esik, akkor az EURES (Európai Foglalkoztatási Szolgálat) tanácsadójához javasolt fordulni. A külföldi szabad munkahelyek az EURES-portálon (www.eures.sk) ingyenesen kerülnek bejegyzésre.

• Mi az EURES feladata és célja?

Az EURES célja a munkavállalók szabad mozgásának megkönnyítése, segíti az álláskeresőket abban, hogy megfelelő állást találjanak, a munkáltatókat pedig abban, hogy egész Európából toborozzanak munkaerőt.

• Miért hasznos az EURES?

Az EURES szerepe kiváltképp fontos a határ menti régiók esetében, specifikus szakmai segítséget és tanácsadást biztosít a munkajogi szabályokkal kapcsolatban azoknak a személyeknek, akik külföldön vállalnak munkát. A kliensek részére saját adatbázist kínál, melyben az egész Európai unión belül meghirdetett szabad munkahelyek listája megtalálható. Az álláskeresők és munkáltatók számára nyújtott szolgáltatások közé tartozik továbbá: az uniós tagállamok élet- és munkakörülményeire, mint például az adózásra, a nyugdíjakra, az egészségbiztosításra és a társadalombiztosításra vonatkozó információkhoz való hozzáférés, tájékoztatás a munkaerő-felvételt követő segítségnyújtásról, például a nyelvi képzésre vonatkozóan.

Az EURES tehát színvonalas, megbízható eszköz, mely igénybevétele külföldi munkavállalás, illetve toborzás esetén javasolt.

A komáromi munkaügyi hivatalban Ing. Ida Janíková látja el az EURES tanácsadói pozícióját, akivel az ida.janikova@upsvr.gov.sk e-mail címen vagy pedig a 035/2444304, illetve 0917 959 869-es telefonszámon lehet felvenni a kapcsolatot.

d

Top