Tovább folytatják a megkezdett falufejlesztést

Járásunk harmadik legnépesebb falujában az időközi választások után az idő rövidsége ellenére jelentős eredményeket tudott felmutatni az önkormányzat szinte minden területén, ezért remény van arra, hogy hosszabb távon biztos növekedési pályára állhat a község. 

Szabadidőpark Bátorkeszin 1Az új szabadidőpark

A középületeket fokozatosan bővülő kamerarendszer védi. 2010 óta visszatérő problémát jelentett a belvízhelyzet alakulása, ezért közhasznú munkások kézi és gépi erővel mélyítik és tisztítják a község árkait a leg-inkább veszélyeztetett részeken. A temető parkolóiban kibővítették a világítást. Napjainkban is folyik a temető járdáinak elkészítése. A posta, az egészségügyi központ udvarán, az alapiskola előtt új parkolót létesítettek. A községben több helyen kiszélesítették az utakat. Az idei évi költségvetés-tervezetben számolnak további útfelújításokkal és szélesítésekkel. Sajnos a középületek állagán is nyomott hagyott az elmúlt időszak gondatlansága. Önerőből vagy pályázati forrásból elvégzett felújítások futószalagon valósultak meg: ablakcsere a két óvoda emeleti nagytermein, talajcsere a tornateremben, komplex nyílászárócsere ugyanitt, tetőszigetelések a tűzoltószertár, a műhelyépületek, a szolgáltatások háza és a községi hivatal épületén, kazáncsere az egészségügyi központban, a kultúrközpont tetőjavítása, ablakcseréje, multimediális klubhelyiség kialakítása a kultúrház alagsorában, a földszinti és emeleti művészöltözők felújítása. A még nem felújított utcai lámpák égőit folyamatosan kisebb fogyasztásúra cserélik és a községi hirdető is teljes szakaszon megújult. Megújult a teljes üzletsor, a Szövetkezeti utca és a főtér megvilágítása. Hosszú évtizedek után végre tárgyalásos úton megoldódott a község és a helyi szövetkezet közti rendezetlen tulajdon- viszonyok kérdése. A parcellák 71 ezer euró értékben cseréltek gazdát.

„Az államtól származó adóvisszatérítés és a saját adók mellett a pályázati források lehetnek egy sikeres falufejlődés pillérei. Az utolsó uniós pályázati időszakban (2008-2013) községünk sajnos nem használta ki megfelelően ezen forrásokat. Az elmúlt két évben az uniós pénzek hiánya ellenére is sikeres pályázati tevékenység folyt, kisebb-nagyobb pályázatokból falunk közel 160 ezer euró plusz pénzt szerzett, ezenkívül közel 500 ezer euró nagyságrendű beadott pályázatunk várja az elbírálást, például a tornaterem szociális helyiségeinek és a községi hivatalnak a felújítására, óvodáink teljes nyílászárócseréjére, a szabadidőparkban egy műfüves pálya felépítésére, az iskolák külső felújításának befejezésére.

A Szociális Fejlesztési Alap által meghirdetett pályázaton nyert pénzösszegből gondozószolgálatot létesítettünk a faluban, amely jelenleg 7 embernek biztosít munkahelyet. A szolgáltatás 23 idős és ráutalt polgárunknak biztosít hathatós segítséget” – nyilatkozta a község polgármestere, Labancz Roland.

Az idei év feladatairól a polgármester elmondta, az Egészségügyi Minisztériummal, valamint az Európai Uniós megfigyelőkkel történő tárgyalássorozat eredményeként 2015 tavaszán megkezdődik egy modern, felszerelt új egészségügyi központ felépítése a faluban. A futballpálya új lelátójának kérdése is rövidesen megoldódik. Ősszel kerül átadásra az új 12 lakásos társasház. Terveik között szerepel egy megfelelő piactér kialakítása és helyi őstermelői piac beindítása, a szolgáltatások házának felújítása, a tornaterem felújításának folytatása, az óvodák épületeinek további modernizálása, a rövidesen megüresedő egészségügyi központ épületének hasznosítása, a hulladékgyűjtő udvarban fedett hulladékszelektáló építése, az iskolai étkezde ablakainak cseréje. Folyamatosan bővül a játszótér és a szabadidőpark. A 70 áras terület hátsó részében kialakított dísztó rövidesen kishíddal bővül, kellemes környezetet teremtve nemcsak a legkisebbeknek, de az idős generáció pihenni, kikapcsolódni vágyó tagjainak is.

„Nagy várakozással tekintünk a következő időszak elé, amelynek merítése ebben az évben kezdődik. Átgondolt településfejlesztési tervvel és több előre elkészített pályázattal várjuk a kiírásokat, hogy azonnal reagálhassunk azokra. A község anyagi helyzete stabil. Az előző 22 év meggondolatlan gazdálkodása után az idei évben mintegy 38 ezer eurós összeg áll rendelkezésünkre projektek kidolgozására” –zárta tájékoztatását a polgármester.

Miriák, KH felvétele

Top