Tóth Vera, Peter Cmorík és még sokan mások az idei BorkorzónMég véget sem ért a Komáromi Nyár, máris közeledik az ősz egyik legnagyobb kulturális-gasztronómiai eseménye. A Komáromi Borkorzóra szeptember 15-17-én kerül sor (csütörtök-szombat), hagyományosan a Klapka tér környékén. Szeptember 15-e szabadnap, ezért döntött úgy a város vezetősége, hogy erre az időpontra teszi a fesztivál idejét.

komaromi-borkorzo-cikkhezkep

SZERVEZŐK

Az idei borkorzó rendezői Kovács György (városunk könnyűzenei életének egyik fő szervezője), Ferenczi Zsolt (nemzetközi borakadémiát végzett borszakértő, a Bor- és Fröccsterasz felelőse) és Doktorik András (saját színpad-, fény- és hangtechnikai berendezéseivel régóta segíti városunk programjait). Komárom város hivatalos pályázatát, amelyet a borkorzó megszervezésére írtak ki, a három vállalkozó közös projektje nyerte el. Értelemszerűen Kovács György foglalkozik a zenei program kialakításával, Ferenczi a borokért, Doktorik pedig a technikai részért felel. A jó minőségű ételeket közös erővel biztosítják. „Úgy gondoljuk, azáltal, hogy a feladatokat konkrétan elosztottuk, színvonalasabb eseményt tudunk létrehozni” – mondta el lapunknak Kovács György.

ZENE
De nézzük, milyen lesz a zenei kínálat? – „A pályázat egyik feltétele az volt, hogy a rendezvényen egy ismert szlovák, egy ismert magyar, valamint helyi előadók szerepeljenek” – felel kérdésemre Kovács. „Nos, a Komáromi Borkorzó szlovák sztárja PETER CMORÍK lesz, valamint KATKA ŠČEVLÍKOVÁ és barátai (soul-jazz) adnak koncertet. A fő magyar előadó TÓTH VERA, rajta kívül pedig a PEET PROJECT (pop, funk és jazz zenét játszó kiváló együttes) lép fel. Ezen kívül az Ölveczky Free Standard Trio, az LGT Revival Band, a Slovenký Rebeli, valamint Csonka Andreas lép színpadra. A hivatalos megnyitón a Vidám Fiúk fúvószenekar biztosítja a jó hangulatot.

Fontos hangsúlyozni: az idei borkorzó minden koncertje ÉLŐ ZENÉS lesz!

borkorzo-a4-plaki-final

BOR 
Ami a borokat-borászokat illeti, idén olyan nagy neveket is sikerült ide csábítani, akik eddig nem jártak városunkban. Ilyen például a Balaton-felvidéki borvidékről a Szent Donát Pincészet (Csopak) vagy a Gilvesy Pincészet (Szent György-hegy). De itt lesz Szlovákia egyik legelismertebb borászata, az Elesko is. Természetesen a jól ismert és közkedvelt, helyi borászokkal is találkozhatunk, mint például a Kasnyik, a Bott, vagy a Hengerics pincészet. „Magával a borkorzó résszel kapcsolatban lesz egy kis újítás is” – mondja Kovács. „Szép, új kóstolópoharak állnak majd a vendégek rendelkezésére.”

ÉTEL
Még nem beszéltünk a borkorzó ételkínálatáról. A jól ismert, bevált standok mellett (sült kolbász, cigánypecsenye, kürtöskalács, kemencés lepény, sajtok stb. – helyi árusok, kézműves étkek) újdonság lesz a kézműves burger és a pastrami. Természetesen megrendezésre kerül az immár hagyományos, szombati BABGULYÁSFŐZŐ VERSENY is. Ide várják a csapatok jelentkezését (jelentkezés a következő telefonszámon: 0908 22 66 99). A sátrat és a tűzifát a szervezők biztosítják, illetve bizonyos mennyiségben a versenyzők kérhetnek húst és babot is. Ez utóbbi az egyik szponzornak, a Danubiusnak köszönhető. „Itt is bevezettünk egy újdonságot: a győztes csapat egy vándorserleget kap ajándékba, amelyet egy év múlva továbbad a következő nyertesnek.”

TÁMOGATÓK
„Mivel szeretnénk ezer százalékra teljesíteni, és egy igazán jól szervezett és jó hangulatú fesztivált létrehozni, a város által biztosított büdzsé mellé (10 ezer euró) felkértünk külső támogatókat is” – fejezi be a beszélgetést Kovács. „Köszönet fő szponzorainknak: Tomtel, BlackCat, Waldorf Fitness és Waldorf Csoki Szoli, Alegra Pizzéria, és a már említett Danubius.”

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

A Komáromi Borkorzó FB-oldalán és a rendezvény honlapján találhatók.

 

Top