Történt-e sikkasztás és hűtlen kezelés a Portéban?

Súlyos – sok esetben anyagi természetű – visszaélésekkel vádolja Kertész Gábort, a hajléktalanokat segítő Porte PT alapító tagját a civil szervezet tagságának egy része. Kertész a vádak nagy részét méltatlannak és a nyilvánosság számára ellenőrizhetetlennek tartja, és állítja, el tud számolni a pénzügyekkel. Tárnok Magda szerint a társulást meg kell szüntetni.

A 2013 óta működő Porte Polgári Társulás körül azt követően robbant ki botrány, hogy Tárnok Magda, akit tavaly év végén a szervezet felszámolásának levezénylésével bízott meg a tagság többsége, közösségi oldalán terjedelmes bejegyzést tett közzé a Portéban történt visszaélésekről. A bejegyzés tartalmát később titkosította, majd ismét elérhetővé tette, amit lapunknak azzal magyarázott, hogy a kommentelők több olyan személyt is belekevertek az ügybe, akiknek semmi közük a visszaélésekhez.

Tárnok a jogi támadhatóság miatt sem a közösségi oldalon, sem lapunknak adott nyilatkozatában nem említ nevet, utalásai ennek ellenére egyértelműek. Bejegyzésében azt állítja, hogy Kertész Gábor a szervezet bankszámlájáról „folyamatosan szedte le a jóhiszemű emberek által küldött pénzadományokat”, és ezzel „a mai napig sem tud elszámolni.”

Tárnok Magda arra is utalt, hogy Kertész az adományokként kapott ruhákat átválogatta, majd darabját két euróért továbbadta egy ismerősének, aki ezeket külföldön értékesítette. Kertészt illeti a felelősség abban is, hogy az adományozók által összegyűjtött élelmiszer egy része eltűnt – írta.

porte

(Fotó: Porte)

Kertész Gábor a Deltának nyilatkozva elmondta, az ellene felhozott vádakat méltatlannak és a nyilvánosság számára ellenőrizhetetlennek tartja. Hozzátette, a kialakult helyzetre való tekintettel mihamarabb rendkívüli tagsági gyűlést kell összehívni, amelyen kész tisztázni magát a vádak alól. „A tagságnak ezen a gyűlésen kell eldöntenie, hogyan tovább. Természetesen szorgalmazni fogom, hogy az itt elfogadott határozat kerüljön nyilvánosságra. Addig azonban senki sem kívánok támadni és a vádakra nem vagyok hajlandó reagálni. Amennyiben személyemet a tagság vállalhatatlannak tartja, kész vagyok ezt tudomásul venni” – közölte.

A Porte bankszámláját mindenesetre zárolták, ennek kezelését Tárnok Magda január 13-án vette át. Mint hangsúlyozta, a pénzügyi visszaéléseket bankszámlakivonatokkal tudja bizonyítani. „Még nyáron felszólítottuk, hogy számoljon el a pénzekkel, de ezt azóta sem tette meg. Az utóbbi hetekben ráadásul el sem lehetett érni, amit többen tanúsítanak” – tette hozzá.

Kertész lapunknak elismerte, hogy rendetlen a papírmunkában, ugyanakkor azt állítja, hogy az elmúlt évek könyvelését rendbe tudja tenni, és a számlákkal el tud számolni. „Napi szinten az utcán, a rászorulók és hajléktalanok között vagyok. Csak az nem tud elérni, aki nem akar” – reagált „elérhetetlenségére”.

Kertész kifogásolta azt is, hogy Tárnok Magdát egy olyan taggyűlésen bízták meg a szervezet felszámolásával, amelyen az aktív tagok csekély része volt csak jelen – többek között ő maga sem. Tárnok szerint azonban nincs más lehetőség, mint megszüntetni a Portét, hiszen a szervezet felelőtlen és átláthatatlan irányítása miatt „nem lehet megengedni, hogy becsületes emberek jóhírét kockáztassuk”.

(lm, fotó: Porte)

Top