Török Ferenc kapta a Harmónia életműdíjat

Az idei évtől új alapokra helyeződött a 2011-ben alapított Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díj: míg korábban a díjátadó gálaest évekig vándorolt az országban, mindig más helyszínen került megrendezésre, ezentúl állandó helyszíne és otthona Komárom lesz.

Harmónia díj

A Városi Művelődési Központban tartott ünnepélyes díjátadón a Concordia Vegyeskar fellépését követően Keszegh Béla polgármester és Lakatos Róbert, a VMK igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Mindketten elmondták: megtiszteltetés és öröm, hogy Komáromban talál újra otthonra ez a kezdeményezés. A Harmónia-díjat 2011 és 2018 között több kategóriában ítéltek oda, a 2019-es év ebből a szempontból is változást hozott, hiszen idén csak egyetlen életműdíjat osztott ki a kuratórium. A díjazott a komáromi születésű hegedűművész, Török Ferenc lett, akinek Szalay Szilvia, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságának elnöke adta át az elismerést.

Török Ferenc 1958-ban született Komáromban, a zenélés alapjait is itt, a helyi zeneiskolában sajátította el Dobi Géza hegedűtanár vezetése alatt. A Pozsonyi Konzervatórium hegedű tanszakán, majd a Pozsonyi Zeneművészeti Főiskolán folytatta zenei tanulmányait, mestere Mózsi Aladár volt. Fiatalon tagja lett az egyik legnevesebb szlovákiai kamarazenekarnak, a Moyzes Vonósnégyesnek, amellyel több mint ezer koncertet adtak világszerte. 1990-től 2015-ig a Komáromi Kamarazenekar művészeti vezetője, majd egy ideig a salzburgi Amade Vonóstrió hegedűse volt. 1995-től a Pozsonyi Konzervatórium hegedű és kamarazene tanszakának tanára. Egyik megalapítója volt a nagysikerű komáromi Nemzetközi Kamarazenei Mesterkurzusnak.

A Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díjat a Csemadok Naszvadi Alapszervezete, a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete (SZMAZE) és az ötletgazda, Lábszky Olivér énekes-dalszövegíró alapította 2011-ben, amelyhez hamarosan csatlakozott a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet és a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága is. A gálaesten felléptek a szlovákiai magyar zenei élet jeles képviselői, mindannyian Harmónia-díjasok: az Arizona Zenekar, Lakatos Róbert, a Zseb Zenekar – Benkó Ákos és Zsapka Attila, valamint a Pósfa Zenekar, sztárvendégként Balázs Fecó adott koncertet.

(ve)

Top