Tojásfaavató ünnepség Marcelházán

Az alapiskola tanulói, valamint szép számú érdeklődő előtt avatták fel a húsvéti tojásfát a Magyar Tannyelvű Alapiskola bejárata előtt. Lancz Ildikó pedagógus ötlete nyomán futótűzként terjedt a hír, hogy a közelgő húsvéti ünnepek alkalmából az iskola bejárata előtt lévő fát feldíszítik színes tojásokkal.
Az osztályok között meg is hirdették a versenyt, így a húsvéti tojásfa avató ünnepségre 4762 db tojás került fel a fára, főleg az első és a nyolcadik osztály tanulóinak jóvoltából, akik jutalmul tortát kaptak.

Az ünnepélyes rendezvényen megjelent a község polgármestere, Varga Ervin, alpolgármester, a képviselő-testület, a nyugdíjasklub tagjai, valamint a falu lakossága. Duka Róbert, az iskola igazgatója ünnepi beszédében kiemelte, a húsvét ünnepe sok szálon kapcsolódik a tavasz megérkezéséhez.

„Az ünnep szimbóluma a tojás, mivel az új életet juttatja eszünkbe. Díszítése is a régi korokra nyúlik vissza. A leggyakrabban használt szín a piros, melynek védőerőt tulajdonítottak. Ünnepi műsorunkkal szeretnénk felidézni a tavasz szépségét, végiggondolni a húsvéti ünnepkör üzenetét“.

Ezt követte az iskola hagyományőrző csoportjának bemutatója Poništ Tünde vezetésével, melyben a telet jelképező szalmabábut égették el, hogy elűzzék a betegséget, az éhséget.

(Miriák Ferenc)

Top