Tobzódtak a rendezvényekben Madaron

A Madari Ifjúsági Társulás (MIT) szervezésében három év kihagyás után szeptember 30-án ismét tartottak szüreti felvonulást a községben. A látványos hagyományőrző program azonban csak a kezdet volt, utána a Csemadok helyi szervezete gulyásfőző versennyel és gyermekprogramokkal várta a kikapcsolódni vágyókat.

A pompás menet a kultúrháztól indult a szőlőlevelekkel feldíszített hintóval az élén, melyben a falubíró és bíróné szerepét felvállaló Édes István polgármester és felesége, Rita ült. A következő kocsiban a helyi asszonykórus tagjai foglaltak helyet és énekelték végig az utat. Csókás Gellért borosgazda kis traktorjának utánfutójában a helyi Napsugár óvoda gyerkőcei ültek örömtől kipirult arccal. Az Édes Gergely Alapiskola tanulói népviseletbe öltözve, a fiatalok „gypsy folklórt” követve gyalogszerrel mentek utánuk. De nem csak ők. Mentek a borászok, a civil szervezetek képviselői és a lakosok. Énekelve, táncolva, ünnepelve az újbort. A közel háromórás felvonulás során bejárták a falu dimbes-dombos utcáit, vissza a kultúrházhoz, melynek udvarán már finiselt a gulyásfőző verseny. „Nem szerettünk volna eltávolodni őseink hagyományaitól, ezért döntöttünk a hungarikumnak számító magyar gulyás mellett – magyarázta Tóth Ildikó, Csemadok-elnök. – Az induló hét csapat azonban annyiban szabad kezet kapott, ki-ki maga dönthette el, hogy sertés vagy vadhúsból készíti-e, krumplival, netán babbal gazdagítva. És bizony beigazolódott a mondás, hogy ahány ház, annyi szokás, hiszen nem volt két katlan, amiben ugyanolyan gulyás illatozott volna. Külön öröm volt látni, hogy a versenybe minden korosztály bekapcsolódott.” A zsűri az ízek mellett pontozta a tálalást, a csapatok „egyenruháját” és egyéb kritériumokat, majd hosszas tanakodás után a Keszeg testvéreknek ítélték oda a legjobbnak járó díjat. A Csemadok és a helyi borászok azonban gondoskodtak arról, hogy senki se térjen haza üres kézzel.

A gyerekeket a civil szervezetek jóvoltából különböző édes finomságok várták. Volt ott minden jó, palacsintától a kúcsosig, hiszen a híres tradicionális kalács nélkül nincsen ünnep a faluban. Bár őket sokkal jobban vonzották a különböző foglalkozások, a gyerek disco, a légvár és a Mancs őrjárat, akik mindamellett, hogy szórakoztatták őket, az az ügyességi játékokat, vetélkedőket is moderálták.

„A kora estig tartó rendezvényünkön legalább kétszázötven ember vett részt. Nagyon hálás vagyok Fišer Angéla pedagógusnak, aki betanította a diákoknak az ünnepi műsort, a Sutyúvölgyi Borosgazdák Társulása tagjainak, az Önkéntes Tűzoltó Testület tagjainak, a helyi vadásztársaságnak, a református felekezetnek, az önkormányzatnak, akiknek segítsége és támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg programunk. Egyértelműen van igény hagyományőrző programokra Madaron, amiben én egyszerre látom az emlékek által megszépített múltat és egy sajátos, a lokális értékekre építkező jövő igényét” – sommázta a Csemadok helyi elnöke.

JN.

Top