Több mint 400 sikeres pályázó a Komáromi járásból

A Felvidéki Gazdaságfejlesztési Program, amelynek az MKP és a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság által kidolgozott Baross Gábor Terv képezi az alapját, 2017-ben indult útjára. Legutóbbi körében 2268 pályázó lett sikeres, ebből 427 a Komáromi járásból; az igénylők 15 ezer euróra pályázhattak.

A magyar állam által finanszírozott program szakmai hátteréért és a kommunikációjáért a Baross Alapítvány, a koordinálásáért pedig a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. felelős. Fő célja a határ menti térségekben élők szülőföldön maradásának és helybeli boldogulásának támogatása, a családi gazdaságok megerősítése a foglalkoztatottság és a beszállítói lehetőségek számának növelése által. Prioritásként kezeli a kárpát-medencei egységes gazdasági tér erősítését, a Magyarországon és a Felvidéken működő gazdasági társaságok közötti együttműködések kialakítása által. A programon belül mindeddig 4 pályázati felhívás jelent meg, amelyek során közel 4000 vállalkozás nyert támogatást, 21,8 milliárd forint (cca. 62 millió euró) értékben.

A Komáromi járás jelesre vizsgázott

Szlovákiában közel 600 000 vállalkozás működik, így fontos részét képezik a gazdaságnak. A kis- és középvállalkozások adják az ország GDP-jének több mint 30%-át, valamint a foglalkoztatottság több mint 50%-át biztosítják. Ebből kiindulva a Felvidéki Gazdaságélénkítő Program is erre a szegmensre fókuszál. A legutolsó pályázati kiírás alkalmával a vállalkozások 15 000 euró támogatást tudtak megpályázni, az összeget különféle eszközök, gépek és technológiák vásárlására fordíthatják, ezzel is növelve üzleti hatékonyságukat, versenyképességüket, valamint termelési kapacitásaikat. Sikernek mondható, hogy összesen 2268 nyertes pályázót könyvelhettünk el ezen kisléptékű pályázati kiíráson belül. Ebből 427 a Komáromi járásból érkezett – ez a pályázatok közel 20%-át jelenti. Járásunkból 137-en a mezőgazdasági, 290-en pedig a kis- és középvállalkozások kategóriában voltak sikeresek.

A mostohaként kezelt régió

Dél- és Kelet-Szlovákiát mindig is mostohaként kezelte az aktuális szlovák kormányzat. A magyar államnak köszönhetően azonban az elmúlt néhány év leforgása alatt közel 4000 vállalkozásnak volt lehetősége arra, hogy megvalósítsa álmát és szintet lépjen. Ez a szám azt igazolja, hogy a Baross Programnak igenis van létjogosultsága! Ahhoz, hogy szülőföldünkön megmaradjunk nyelvünkben és kultúránkban, gazdaságunk megerősítése elengedhetetlen. Ezt a célt tűztük ki induláskor és eszerint is haladunk tovább. Őszintén gratulálok minden nyertesnek, kívánom nekik, hogy ez a támogatás elősegítse vállalkozásuk fejlődését, megélhetésüket és erősítse közösségük iránti kötődésüket. A munkát elkezdtük, azonban még közel sem vagyunk a végén!

Iván Tamás, a Baross Alapítvány igazgatója

Top