Több év, amíg megépülhet a szennyvíztisztító Gútán

Még egy ideig elodázódik a gútai szennyvíztisztító állomás megépítése. A város képviselete a Nyugat-szlovákiai Vízművek új vezetőségével tárgyalt.

szennyviz (2)

Több témát is érintettek azon a kétoldalú tárgyaláson, amelyen Gúta városvezetése és néhány önkormányzati képviselője a Nyugat-szlovákiai Vízművek új képviseletével egyeztetett. A vízművek részéről Marek Illés főigazgató, Štefan Štefek műszaki igazgató, František Nagy, a komáromi üzemegység igazgatója, valamint Benyó Viktor, a gútai részleg vezetője jelentek meg. Németh Iveta független képviselő szerint a vízművek képviselői arról tájékoztattak: a kidolgozott beruházási tervdokumentáció egy sikertelen pályázati eredmény után már nem került ismételten benyújtásra, így anyagi eszközök híján nem épült meg a szennyvíztisztító, amit eredetileg egy kilométerre a Vág-hídtól terveztek megépíteni.

Nagyon költséges

A beruházás összértéke körülbelül 23 millió euró, amiből 7 millió maga az állomás, míg további 16 millió euró a szennyvízelvezető hálózat kiépítése lenne, illetve egyéb műszaki berendezések megvétele. A képviselő szerint nincsenek és nem várhatóak pályázati kiírások, ezért egyedüli járható útnak az tűnik, ha a vízművek és a város közösen építi meg a szennyvíztisztító állomást. Ehhez az új tervdokumentáció még idén elkészülhet és a vízművek anyagi tehervállalása mellett legkorábban 2019 júniusában kezdődhet meg az építkezés.

szenny-1-e1499672279503

Negyedszázad víztisztító nélkül

Egy évvel ezelőtt lapunk is beszámolt az áldatlan állapotokról. Riportunkban megírtuk, hogy a Vág-hídtól néhány száz méterre egy hatalmas csövön keresztül a folyóba ömlik a szennyvíz, károsítva ezzel a vízi környezetet és az ártéri erdő egy részét. Horváth Árpád polgármester akkor úgy nyilatkozott, legalább 25 éve vár Gúta a szennyvíztisztító állomásra, amit törvényből adódóan a vízműveknek kellene megépíteni. Tavaly a környezetvédelmi minisztérium állásfoglalásában rámutatott, hogy a Nyugat-szlovákiai Vízművek még 2013-ban, a Környezetvédelem Operatív Program keretében kihirdetett felhívásra nyújtotta be a „Gúta – szennyvízelvezetés és tisztítás“ címet viselő tervezetét, amely hiányos volt és ugyan visszaküldhető lett volna a projekt ugyanazon kiírásán belül, illetve a következőben, de ez nem történt meg.

Új vízvezeték

A tárgyalás másik pontja a Szlovák utca vízvezetékének a felújításét érintette, mely jelenleg is zajlik. Erre azért van szükség, mert a vízvezeték meghibásodása következtében megsüllyedt az út. A vízművek mintegy 200 ezer euróból helyreállítási munkákat végez, előreláthatólag május közepéig tartanak a munkálatok, melyek nem veszélyeztetik a lakókat és ingatlanjaikat. Ugyancsak napirendre került a vízművek gútai részlegének sorsa. Az előzetes tervek szerint megszüntették volna a komáromi üzemegységet, hogy az érsekújvári részlegbe olvasszák be, ám a polgármester szorgalmazására annyi biztosnak látszik, hogy a gútai üzem tovább működhet, és akár további fejlesztések-bővítések várhatók.

Borka Roland,
fotók: Németh Iveta, Fűri Gábor

(Cikkünk a Delta április 24-i számában jelent meg.)

Ömlik a folyóba a fekália

Top