Tíz éve gondozzák a maribori szőlőtőkétCsicsó. A községben tett látogatást Szlovénia szlovákiai nagykövete, Stanislav Raščan, hogy személyesen is megtekintse azt a különleges szőlőtőkét, melyet tíz évvel ezelőtt a Csicsói, Csilizközi, Csallóközi Kultúra és Hagyományőrző Nonprofit Szervezet határokon átívelő tevékenységének köszönhetően kapott ajándékba Maribor városától. A nagykövet fogadásán jelen volt Ornik Srečko, a Szlovén Fafaragó Egyesület elnöke is, aki a helyi Attila-parkban felállított Batthyány- és Széchenyi-szobor alkotója.

A község 2013. április 20-án részesült abban a megtiszteltetésben, hogy Stanislav Vidovič akkori nagykövettől átvehették Maribor város természeti és kulturális örökségének számító, a Guinness világrekordok könyvébe a világ legöregebb szőlőtőkéjeként bejegyzett Žametovka, más néven Modra Kavčina egy nemes oltványát (egy másik oltvány a Vatikánban van). A szőlővesszőt a nagykövet személyesen ültette el a Hét vezér parkban, amit a helyi Nagy Géza fafaragó álmodott meg. A ma már szépséges kis lugassá serdült szőlőtőkéről a Csicsói, Csilizközi, Csallóközi Kultúra és Hagyományőrző Nonprofit Szervezet tagjai gondoskodnak, ahogy arról a hársfáról is, amit a nagykövet látogatása tiszteletére ültettek. Miután nemrégiben Stanislav Raščan átvette a nagyköveti tisztet, írásban fordult Csicsó önkormányzatához, hogy megtekinthetné-e, miként növekedik a Dráva folyó mentéről a községbe került oltvány. A nagykövetet Németh Andrea polgármester, valamint a nonprofit szervezet elnöke, Polgár Klára fogadta. Egy rövid fogadást követően közösen megtekintették a szépen növekvő, nagy eszmei értékkel bíró kékszőlőt és a hársfát is.

„A nagykövet nagyon örült, hogy szépen gondozzuk, becsben tartjuk Maribor városának kiemelkedő jelentőségű ajándékát, és meg is örökítette azt – számolt be a diplomata látogatásáról Németh Andrea polgármester. – Kellemes meglepetésként ért, hogy rövid időn belül milyen jól megtanult szlovákul, sőt magyarul is tud egy keveset, ugyanis anyai ágon a nagyszülei magyarok voltak, így tolmács segítsége nélkül is el tudtunk beszélgetni. Megtekintette a Magyarnak maradni emlékparkot is, amely az 1848-49-es forradalom és szabadságharc csicsói résztvevőinek, valamint a magyar millenniumnak állít emléket.”

A polgármester reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező évtizedekben, évszázadokban a csicsói szőlő ugyanolyan mélyre gyökerezik majd, és ugyanolyan halhatatlan lesz, mint az az ősi tőke, melyről származik. S egykor majd többméteres ágai hirdetik az utókornak, hogy mindannyian egy tőről származunk.

Janković Nóra

Top