Tíz év alatt mozgalommá nőtte ki magát a Mozgatlak

Lakszakállas. Tizedik alkalommal futottak az egészségért és a versenyzés öröméért május 13-án, Lakszakállason. Az évek során az egykor községi sportrendezvényként életre hívott Mozgatlak futóverseny időpontja mára nem csupán a környéken élők, de a határon túli amatőr sportolók naptárába is bekerült.

A rajt előtt a résztvevőkhöz, akik négy kategóriában (1–29, 30–39, 40–56, 60 év felett) nevezhettek be, Mayer Ferenc polgármester és Tóth Tímea főszervező intézett biztató szavakat, melyekben kiemelték a mozgás fontosságát, valamint bátorították a jelenlévőket, hogy csatlakozzanak a versenyzők táborához.

Az ovisoknak 100, az alsó tagozatos diákoknak 300, a felső tagozatosoknak 800 méteres távot kellett teljesíteni. „Az óvodás gyermekekkel az anyukák, apukák közösen futottak. Pozitív meglepetés volt számunkra, hogy az esős, hideg időjárás ellenére sok alapiskolás is nevezett. Ez is azt mutatja, hogy a gyerekekben ott van az igény a mozgásra, a sportolásra, csak meg kell teremteni számukra a megfelelő lehetőséget” – ecsetelte a főszervező, aki öt évvel ezelőtt vette át Ravasz Ödön testnevelő tanártól a stafétát. A kisdiákok után a nézők a felnőtteknek szurkolhattak. A 3 kilométeres távon hatvanhatan, a 10 kilométeres távon harminckilencen mérték össze erőnlétüket és gyorsaságukat. Az egy órakor kezdődő ünnepélyes eredményhirdetés előtt a versenyzők falatozhattak a hatalmas üstökben készült finom gulyásból, amit az önkormányzat biztosított.

Az emlékérmeket és a díjakat Mayer Ferenc polgármester és Jókai Lajos nyugalmazott testnevelő tanár adta át. 2023-ban a leggyorsabb óvodás Cseh Ákos lett, míg az alsó tagozatosok közt Madarász Panka és Koselák Zalán végzett az élen. A felső tagozatosok közül Gombási Alexa és Korcsok Kevin futott be elsőként. A felnőttek kategóriájában a balatonkenesei Lencse Gábor mindkét kategóriában tarolt, míg a nők versenyében a komáromi Puha Réka mindkét távon sikeresen védte meg tavalyi első helyét.

Tóth Tímea, aki korábban az érsekújvári atlétikai klub igazolt versenyzője volt, elmondta, mivel a tömegsport népszerűsítését szívügyének tartja, nagyon sokat jelent számára, hogy egyre több futócipő koptatja Lakszakállas utcáit, egyre több felnőtt figyel oda az egészséges életmódra. „Nagyon sok amatőr futó annak köszönhetően válik a futás szerelmesévé, hogy a sport által egy közösség tagjává válik. Egy jó hangulatú futóversenyen pedig barátokkal részt venni, tenni önmagunkért, rendkívül sokat ad az embernek” – tette hozzá Tóth Andrea.

JN.

Top