Tiltakoznak a bűz és a zaj miatt

NAGYKESZI. A község néhány polgára petíciót indított, melyben azt követelik, hogy a rézhuzalokat gyártó Vicente Torns Slovakia Részvénytársaság azonnal állítsa le működését. A gyárhoz legközelebb lakók a zajra és a bűzre panaszkodnak.

Vicente Torns 1

A gyár 2007-ben telepedett le Nagykeszin, az egykori panelgyár helyén kezdett rézhuzalok előállításába. Eleinte semmilyen panasz nem volt az üzemre, ám később – valószínűleg a fokozódó termelés miatt – többen is kifogásolni kezdték a magas zajszintet és a kellemetlen szagokat. Ezért néhányan petíciót indítottak, melyben a gyár működésének azonnali leállítását követelik. Bár a petíció elindítójával nem sikerült beszélnünk, a faluban járva azt tapasztaltuk, a gyárhoz legközelebbi utcában valóban kellemetlen szagok terjengenek és az üzemből is folyamatos zaj szűrődik ki.

Csóka Lajos polgármester kérdésünkre elmondta, természetesen tudomása van arról, hogy folyik valamilyen aláírásgyűjtés, de ezidáig még hivatalosan senki sem kereste meg az ügyben. Megemlítette, két hete közmeghallgatásra hívták a lakosokat, hogy vázolják álláspontjukat. Itt a polgárok elmondták a Vicente Torns Slovakia Részvénytársaság gyárával szembeni panaszaikat, melyre a cég szakemberei válaszoltak, és olyan dokumentumokat mutattak be, melyek szerint a zajszint és a károsanyag-kibocsátás is a normán belül van, bár a zajszint közelít a felső határértékhez.

„Ezt az érintettek nem vették figyelembe, és elutasították, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek. Értem a gondjukat, és elhiszem, hogy a közelben lakókat zavarja a zaj és bűz. De azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ez a gyár egyrészt az egyik komoly bevételi forrása a községnek, ugyanis évente nagyjából 15 ezer euró kerül tőlük a falu kasszájába, ami ugye nem elenyésző összeg, a másik fontos tényező, hogy ezekben a ínséges időkben több embernek, közel 100-120 környékbelinek ad munkalehetőséget. Ezért mi olyan megoldásokat javaslunk, amelyek enyhítik a problémákat, de nem lehetetlenítik el a termelést“ – mondta a falu első embere.

Tavaly a huzalgyár jelezte, bővítené gyártócsarnokát. Ezzel kapcsolatban a község eljuttatta észrevételeit a környezetvédelmi minisztérium illetékeseinek. Ebben egyebek mellett felhívják a figyelmet, hogy a beruházó a bővítéssel kapcsolatos terve gyakorlatilag nem foglalkozik a kellemetlen szagok megszüntetésével, miközben erre irányul a legtöbb panasz. A technikai hulladékvíz elvezetésével kapcsolatban is aggályokat fogalmaztak meg a lakosok, mivel ez a Duna gátja mellett folyik ki, ami a folyó magas vízállása esetén veszélyforrás lehet. A polgármester elmondta, a zajszint csökkentésére hangfogó falak építését javasolják, a kellemetlen szagok terjedését pedig magasabb kémények építése orvosolhatja. A kidolgozott hatástanulmány alapján a környezetvédelmi minisztérium dönt arról, engedélyezi-e a gyártás bővítését, illetve milyen feltételeket támaszt, és ezek során figyelembe veszi-e a falu álláspontját.

(pint, cs)

Top