Térfigyelő kamerák, épülő bérház Lakszakállason

Lakszakállas. Számos fejlesztés zajlik mostanában az 1200 lakosú községben. Többek között korszerűsítik az alapiskola kazánházát és felújítások lesznek az egészségügyi központban is. Több minisztériumban pályáztak a szükséges anyagiakért, de saját költségvetésükből is hozzájárulnak a projektek megvalósításához. A részletekről Mayer Ferenc polgármestert kérdeztük.

A napokban helyezték működésbe az új térfigyelő kamerarendszert, a község 12 pontján szereltek fel kamerákat. A régi, analóg rendszer elavult. Az optikai kábel bevezetése tette lehetővé a cserét, erre kötötte rá a kábelezést is kivitelező cég az új kamerarendszert, amelyet a falu saját költségvetéséből finanszíroztak, 4 ezer euró ráfordítással. „Nyugodt falu vagyunk, de megtörtént, hogy a rendőrség kérte a kamerák felvételeit egy-egy a falun áthaladó autó ügyében. Nem az esetleges lopások felderítése, hanem a megelőzés miatt volt fontos számunkra a modernebb kamerarendszer elindítása” – mondta a polgármester.

17 kérvény a 8 új lakásra

A napokban nyújtották be a környezetvédelmi minisztériumba az alapiskola kazánházának megújítását célzó pályázatot. Jelenleg gázzal fűtik az intézményt, amelyet naponta 160 tanuló látogat, ezután hővel oldanák meg az épület fűtését. A pályázat összértéke 200 ezer euró, amelyből a község önrésze 5 százalék.

Mayer Ferenc polgármester

„Ott, szemben új bérlakást építünk – mutatott ki irodája ablakán a polgármester – A költsége 504 ezer euró, amelyből 35 százalék állami támogatás, 65 százalék pedig az Állami Lakásfejlesztési Alaptól felvett kedvezményes hitel. 17 kérvényt nyújtottak be a 8 lakásra. Legutóbb 2008-ban adtunk át egy szintén 8 lakásos bérházat. Az új lakóépület terveink szerint nyárra tető alá kerül, szeptember elején pedig kulcsrakész lesz.”

Ami a további fejlesztéseket illeti, hamarosan felújítják a szociális helyiségeket és egy rendelőt az egészségügyi központban, saját költségvetésből, 50 ezer euróból.

Útfelújításra spórolnak

Távlati terveikben a mellékutak felújítása szerepel. „Két éve 135 ezer eurót versenyeztünk ki a mezőgazdasági minisztériumban. 45 ezer euró a támogatás, a többi a falu önrésze, ám azóta áll a pályázat a minisztériumban. Most mindennel igyekszünk takarékoskodni, talán még a hagyományos falunapot sem tartjuk meg június utolsó szombatján, hátha megérkezik a pénz, és azonnal munkához láthatunk” – jelezte a polgármester.

Mayer Ferenc elmondta, április első szombatján tavaszi brigádot szerveznek a faluban, aminek a végén gulyással vendégeli meg az önkormányzat a környezetet csinosító lakosokat, április 30-án majálist tart a vadászszervezet, májusban pedig futóverseny és horgászverseny várja az érdeklődőket.

(szél),
fotó: a szerző

Top