Temetőink mindenszentek előttEzekben a napokban krizantémtengerbe borulnak a temetők, gyertyák százai világítják meg az egyre csupaszodó fákat. Gyásztól megrendült emberek róják a poros utakat szeretteik sírjai felé. Megkérdeztük Komárom temetőinek gondnokait, hogyan készülnek mindenszentekre és halottak napjára, milyen híreik, újdonságaik vannak a hozzátartozók számára.

„Ilyenkor több szemetet szállítunk el a temetőkből. Jönnek az emberek, takarítják a sírokat, leszedik az elszáradt virágot, ezáltal több hulladék keletkezik. Naponta egyszer ürítjük a konténereket. Mindenszentek előtt másfél héttel kezdődik a temetői láz” – magyarázza Ryšavý Boldizsár, a református, az evangélikus és a zsidó temető gondnoka.

„Egész évben folyamatosan szállítjuk a szemetet a katolikus temetőből, de körülbelül egy hónappal mindenszentek előtt ennek az intenzitása megnő” – közli Földes Sándor, a Cintoríny Komárno Kft. tulajdonosa. Elmondja, a temetői lopásokkal nem tudnak mit kezdeni, ez nem csak a komáromi temetők problémája. „Körülbelül hétezer-ötszáz sírunk van, nem tudunk mindenhová őrt állítani. A temető erdőpark jellegű, annyi a zöld, hogy bárki el tud bújni. A régióban és a környező országokban ugyanez a gond. Sőt, már azt is hallani, hogy a falusi temetőkben is lopnak, ami idáig elképzelhetetlen volt” – teszi hozzá.

SONY DSC

Száz év múlva is lesz hely

Virágot pedig még mindig lopnak a temetőkből, de ezen a téren Ryšavý Boldizsár gondnoknak megnyugtató híre van. „Néhány hónapja sikerült megegyezni a városi rendőrséggel, hogy napi szinten járjanak a temetőbe ellenőrző sétára. Pozitív visszajelzéseket kaptunk a polgárok részéről. A református és az evangélikus temetőben megjelennek a járőrök az esti órákban” – tudatja.

Mindenszentek idején, október utolsó napjától november 2-ig reggel 7-től akár éjfélig is nyitva lesznek a gondozásukban álló temetők. A zsidó temetőbe is járnak ilyenkor az emberek. Ryšavý azt mondja, létesítettek helyeket vegyes házasságban élt elhunytak részére. A katolikus temetőben reggel 7-kor nyitnak, délig elszállítják a szemetes konténereket, este 8-ig, 9-ig lesznek nyitva. Zárás után van éjjeliőr, ha valaki bent reked, és megkeresi az irodát, ahol világít az ablak, természetesen kiengedik.

SONY DSC

„A katolikus temetőben még nagyon sok szabad hely van, évtizedekig lehet oda temetkezni” – így Földes Sándor. „Amikor betelik a temető egy része, a másik részében kezdünk el temetni. Amire az több évtized alatt feltöltődik, az előző rész bérlőinek a hozzátartozói is kihalnak, újra felszabadulnak helyek. A nem fizetett sírok a temetkezési törvény útmutatásának alapján lebontásra kerülnek. Olyan nagy a katolikus temető Komárom lakosságának létszámához képest, hogy ez a körforgás több száz évig működni fog, ahogy ez a temető is több száz éves. Akárhol kezdünk ásni, csontokat találunk. Ráadásul a hozzátartozók egyre nagyobb számban választják a hamvasztást. Az urnás temetés pedig sokkal kisebb helyigényű” – sorolja Földes Sándor.

Hamarosan készül az urnafal

Ryšavý Boldizsár örül, hogy felújították a református temető előtti járdát, és okosan alakították ki a parkolókat. A főút mellett is parkolhatnak autók, így a parkolási problémák szinte teljesen megoldódtak. „Mostanában az lett a divat, hogy urnákat helyeznek az emberek családi sírokba. Többnyire hamvasztást választanak. Régebben azt hittem, megtelnek majd a temetőink, de a valóság az, hogy kezdenek fogyni. Ezért is van elég hely a temetőben ” – avat be.

Urnafaluk, amit évekkel ezelőtt ígértek, még mindig nincs. „A helye már kész, elvégeztük az alsó betonozást. Már csak fel kell húzni a falakat, és be kell fejezni. Más munkák miatt csúsznak a munkálatok. Elegánsabb, meghittebb hely lesz tíz urna számára. Már van néhány jelentkező, egyébként szondázni fogjuk, kik szeretnék még oda helyezni elhunyt szeretteik urnáját. Komáromban még nem volt urnafal, ez lesz az első, kíváncsi vagyok a fogadtatásra” – nyilatkozza a gondnok.

SONY DSC

Egy temetés részletei

Földes Sándor a tulajdonosa és ügyvezető igazgatója a Brigetio Komárno Kft. temetkezési vállalatnak is, sírköves részlegük Őrsújfalun üzemel. „Arra törekszünk, hogy a hozzátartozóknak a lehető legkevesebb helyre kelljen menniük abban a pszichikai állapotban, amibe szeretteik elvesztésekor kerülnek. Általában mindent itt helyben, a Megyercsi utca 30. szám alatt megoldunk. Húsz éve vagyunk ezen a címen, az emberek ismernek bennünket. Ami az árakat illeti, a szociális temetés 399 euróba kerül, az átlagos temetés ára 500-700 euró körül mozog. A legnagyobb tétel a számlán a koporsó. Lényeges tétel a virágok, illetve a koszorúk mennyisége. Különböző tényezők befolyásolják a végső árat” – figyelmeztet a tulajdonos.

Különös kívánságok, érdekes esetek

Mostanában az emberek kezdenek érdekesebb temetésekben gondolkodni. Különös kívánságaik vannak zenében, öltözködésben, tudjuk meg.

„Volt olyan elhunytunk, akinek a szállítását Kanadáig kellett intéznünk Komáromból, egy 1968-as disszidensről volt szó. Az elhunyt testét Prágába szállítottuk, ott repülőgépre került. Köszönőlevelet küldtek Kanadából. Nem emlékszem, hogy lett volna olyan speciális igény, amit ne tudtunk volna kielégíteni. Az is megtörtént, hogy egyedi koporsóért egyenesen a gyártóhoz mentünk” – idézte fel Földes Sándor.

SONY DSC

„Volt olyan temetés, amikor a hozzátartozók mindenkit megkértek, hogy legyenek tiszta fehérben. Tizenöt évvel ezelőtt ritkaság volt az urnás temetés, most pedig napi szinten van ilyen. Ezekkel a temetésekkel fejlődik a temetők kulturális szintje is. Ám a komolyabb helyektől még el vagyunk maradva. Az inkább a temetkezési vállalatok feladata lenne, hogy ezen a téren is emeljék a színvonalat. Régi ötletem, hogy a ravatalozóba kerüljön az elhunyt feje fölé egy plazmatévé, és a képernyőn jelenjenek meg róla fotók, videók. Valószínűleg ezt a református temetőben jövőre megvalósítjuk” – árulta el Ryšavý Boldizsár.

Temetők éjszakája

Az evangélikus temetőben már az idén felújításokat foganatosítanak, a ravatalozó épülete teljes felújítását tervezik. Ennek eddig anyagi okai voltak, ugyanis védett sírokat újítottak fel, arra kellett a pénz. „A védett sírokkal régóta nem foglalkozott senki. Tavaly, a Komáromi Napok programjaként kitaláltam a Temetők éjszakája rendezvényt, és ennek keretében szakavatott előadó vezetésével meg is mutattuk ezeket a védett sírokat, ismert komáromi személyiségek síremlékeit. Az idén erre már a várostól is kaptunk pénzt. Ezután mindig bemutatjuk azokat a sírokat, amelyeket felújítottunk. Terveink szerint jövőre ilyen lesz az evangélikus temetőben az oroszlán kripta, a Csetke-Nádasdy család sírboltja, amelybe le is mehetnek majd az érdeklődők. Szeretnénk minden évben egy közelmúltban elhunyt komáromi személyiség sírját védetté nyilvánítani, és bemutatni mindenkinek” – ígéri.

SONY DSC

A zsidó temetőben évente 30-40 ledőlt sírkövet állítanak fel, ezeket folyamatosan karbantartják, gyomot irtanak, felújították a Hősök sírját is. „A sírrongálás időszaka már a múlté, régen nem regisztráltunk ilyen esetet. Mostanában azt vettem észre, hogy szerte a világból járnak ide hozzátartozók, fotósok, kutatók és sírokat keresnek a temetőinkben” – tájékoztatott Ryšavý Boldizsár gondnok.

„Érvényes építkezési engedély alapján búcsúztató helyiséget építünk irodánk székhelyén. A meglévő régi épületeket alakítjuk át úgy, hogy 150-200 főt is be fogunk tudni fogadni. Igény szerint azoknak az elhunytaknak a búcsúztatását tartjuk majd itt, akik utána hamvasztásra kerülnek. Kialakításra kerül egy kávéház is, így egy tető alatt meg tudják tartani a tort a hozzátartozók” – búcsúzott Földes Sándor tulajdonos, ügyvezető igazgató.


Védetté vált Harmos Károly sírja

Múlt csütörötkön a képviselők jóváhagyták, hogy nyilvánítsák védetté Harmos Károly komáromi sírját. A jövőben a város ügyel a sír gondozására.

Károly Harmos - životopis

Harmos Károly 1910 és 1913 között az akkori komáromi bencés gimnáziumban tanított, majd képzőművészeti iskolát alapított 1915-ben, melynek később vezetője volt. Az intézmény 1924-től beolvadt a Jókai Egyesületbe. 1956-ban, Komáromban hunyt el. Jelenleg egyetlen hozzátartozója él Budapesten, az unokája, aki magas kora miatt már nem tudja megfelelően gondozni sírját – szerepel abban a lakossági kérvényben, amely Harmos Károly végső nyughelyének védetté nyilvánítását kezdeményezte.


(d)

Top