Tavasszal indul a Dunaradvány-Neszmély kompjárat

Az eredeti tervekhez képest némi csúszással, idén tavasszal adják át a Dunaradványt és a magyarországi Neszmélyt összekötő kompot. Az első 3 hónapban próbaüzemmódban működik majd, ezt követően a Magyar Hajózási Rt. által üzemeltetett vízi jármű reggeltől estig közlekedik. Egyszerre nyolc személyautót, továbbá kerékpárosokat és gyalogosokat tud majd szállítani.

„Tizenhat évvel ezelőtt Neszmély akkori polgármesterével, Benkő Ferenccel beszélgetve vetődött fel, hogy egy kompjárat nagyban megkönnyítené a helyi lakosság számára a közlekedést és pozitív hatással lenne a helyi turizmusra is. 2014-ben a magyar és a szlovák kormány megállapodott a határátkelők számának növeléséről, de a terv megvalósítására csak azután kerülhetett sor, hogy kiírták az Európai Régiófejlesztési Alap pályázatát” – emlékezett vissza Púchovský Ľubomír, Dunaradvány polgármestere. A két községet összekötő átkelő a 2014–2020-as Interreg V-A pályázatnak köszönhetően valósul meg, a mintegy 5,3 millió eurós költségek 85%-át uniós támogatásból, 10%-át a magyar és a szlovák állam költségvetéséből fedezik. Dunaradványnak 5 százalékos önrésszel, 96 ezer eurós összeggel kellett volna hozzájárulnia projekthez, de ez a 690 lakosú falu számára anyagilag nem volt megoldható, így 2018-ban állami támogatást igényeltek rá. A Zsitvatő falurészen lévő telket az Ister-Granum EGTC 140 ezer euróért vásárolta meg a tulajdonosoktól.

Az építkezés tavaly kezdődött, a kikötőépületben irodák, jegypénztár és egy kávézó kap helyet. A projekt részeként a Duna-part szlovákiai oldalán 9, a magyar részén 28 parkolót hoznak létre, a kikötőhöz vezető bekötőutat pedig csatlakoztatják az I. osztályú 63-as főúthoz, valamint az Eurovelo6 nemzetközi kerékpárúthoz. Az eredeti tervek szerint 2021. október 31-ig kellet volna befejezni az építkezést, de időközben több nehezítő körülmény is felmerült. A világjárvány gazdasági következményei miatt megemelkedtek a kiadások, ráadásul a Duna medrének a mélyítését nagyban megnehezítette a folyó megemelkedett vízszintje.

A beruházás megnövekedett költsége miatt Dunaradvány polgármestere az Építkezési és Régiófejlesztési Minisztériumhoz fordult, hogy a szlovákiai és a magyarországi határmenti régiók számára kiemelten fontos projekt önrészére megítélt támogatás összegét emeljék meg. A minisztérium további 101 000 euró támogatást hagyott jóvá a projekt befejezésére. A szaktárca valószínűleg figyelembe vette azt a tényt, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter még 2021 februárjában Igor Matovič akkori kormányfőnek jelezte: a munkálatok valós költsége meghaladja a tervdokumentáció elkészítése során előzetesen felbecsült összeget, és ennek közös megoldását indítványozta.

Púchovský Ľubomír reméli, mihamarabb befejeződik a kompkikötő építése, és átadását követően jelentősen megnövekedik a község idegenforgalma. A falu legfőbb vonzereje a csodás fekvése, természeti adottságai. Komárom, Párkány, Esztergom szinte egy karnyújtásnyira fekszik, és a jövőben már komppal is könnyen megközelíthető lesz. „Falufejlesztési terveink nagyrészt a turizmuson alapulnak. Aki ellátogat hozzánk, az a környező vidék szépsége mellett megismerkedhet a kiváló minőségű helyi borokkal, megkóstolhatja a helyi őstermelők áruit, és megpihenhet. Mindemellett a falusi turizmus fellendülése további fejlesztések lehetőségét vonná maga után. Bár ebben nálunk hiány nincs. Az elmúlt években rengeteg felújítási projektünket zártuk sikeresen. Remélem, ez a tendencia a továbbiakban is folytatódni fog” – tette hozzá a polgármester.

(janković)

Top