Szülőfalujában emlékeztek Gál Sándor költőre, íróraBúcs. A felvidéki magyar irodalmi élet meghatározó alakjára, a 2021 májusában elhunyt Gál Sándor József Attila-díjas költőre, íróra emlékeztek születésének 85. évfordulója alkalmából november 29-én szülőfalujában, akinek neve kezdetektől egybeforrt a Csemadokkal és a Thália Színházzal, melynek társalapítója volt.

A megemlékezésre, melynek főszervezője Molnár Katalin, a Búcsért – Szülőföldünkért Alap ügyvivője, Gál Sándor irodalmi-szellemi hagyatékának népszerűsítője volt, a sokoldalú és hosszú alkotói pályát maga mögött tudható alkotó egykori szülőháza helyén álló emléktáblánál került sor. A rendezvényen részt vett Karkó János, a község újraválasztott polgármestere, Várady Gál Éva a Csemadok helyi alapszervezetének elnöke, a búcsi Katona Mihály alapiskola pedagógusai és diákjai, az egyházak képviselői és több helyi lakos is.

A tiszteletadás jegyében zajló rendezvényen Karkó János mondott ünnepi beszédet. A költőre, aki egész életében szorosan kötődött szülőfalujához, s új köteteinek bemutatóját is rendre ott tartotta, Molnár Katalin emlékezett vissza. A színvonalas kultúrműsorral gazdagított rendezvény végén elhelyezték a megemlékezés koszorúit Gál Sándor emléktáblájánál.

Búcs, melyről a költő egy helyütt azt írta: „Otthon, amely őriz és fölemel. Ha szűkebb pátriám felől gondolkodom, mindig úgy érzem, hogy az egyetlen olyan hely a világon, amelyben úgy vagyok jelen, ahogy ő bennem. Gondolkodásom, anyanyelvem, emberségem mértéke és hitelesítője…Amióta az örök vándorút történelmét fogalmazom, mindig ide térek vissza” méltón ápolja emlékét. Májusban a község önkormányzata és a Molnár Katalin által vezetett alap emléknappal tisztelgett irodalmi életünk kiemelkedő életművet hátrahagyó alkotója előtt.

(JN)

Top