Szolidaritási alapot létesítenének Gútán

Szolidaritási segélyalapot hoznának létre a városban azon egyének és családok megsegítésére, akik a koronavírus-járvány következtében kilátástalan helyzetbe kerülnek. Erről a képviselő-testületnek kell döntenie, azt viszont egyelőre nem tudni, mikor ülhet össze az önkormányzat.

szolidaritas

A pénzalap ötletét elsőként Halász Béla képviselő vetette fel a közösségi oldalán. „A várhatóan elhúzódó járvány miatt néhány héten-hónapon belül sok polgártársunknak lesznek megélhetési gondjai, amikor külső segítségre szorulnak. Nekünk, képviselőknek, a városvezetésnek példát kellene mutatni az adakozásban és erre buzdítani másokat is, akik megtehetik” – mondta lapunknak Halász Béla. A városi tanács múlt heti ülésén már foglalkozott a pénzügyi alap létrehozásával. A polgármesternek és a városi hivatalnak a legközelebbi testületi ülésre kell elkészítenie az erre vonatkozó határozatot, amely tartalmazza az adakozás, az igénylés és az elszámolás pontos feltételeit. Az elképzelések szerint az alap részét képezné a városi költségvetésnek, emellett magánszemélyektől és vállalkozóktól is fogadnának adományokat. „Azt sajnos nem tudjuk, mikor ülésezhet a képviselő-testület, várjuk, hogy a parlament mielőbb elfogadja azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi az ülések megtartását online térben” – tájékoztatott Finta Zoltán hivatalvezető.

Gútán többféle módon is segítik az időseket, egyedülállókat. Kérhetik a városi hivatalt, hogy biztosítsa be számukra az alapvető élelmiszerek bevásárlását, az erre vonatkozó igényt a 0918/678 183-as telefonszámon tehetik meg, munkanapokon 7.30 és 10.30 között. Naponta 10-20 igénylést regisztrálnak. A nyugdíjasok számára továbbra is főznek ebédet az egyik iskolakonyhán, illetve az idősek otthonában, naponta mintegy 80 ebédet visznek házhoz. Az előzetes igények szerint mintegy 20 diák részére is főznek majd, de helyben nem fogyaszthatják az ebédet, nekik is kiszállítják azt.

Ugyancsak igényelhetők szájmaszkok a városi hivatalban, a 035/790 09 17-es számon, vagy a jonaser@mestokolarovo.sk e-mail címen. Ezeket a maszkokat részben önkéntesek, csoportok varrták és ajánlották fel, részben a város rendelte meg azokat. A járőröző rendőrök is tartanak maguknál néhány kiosztható szájmaszkot, hogy ellássák azokat, akik még esetleg anélkül jelennek meg a köztereken. A városi művelődési központ – elsősorban az idősekre, valamint az otthon tartózkodó diákokra gondolva – vállalja a könyvtári könyvek házhozszállítását. Könyvet rendelni a 035/760 38 66-os telefonszámon lehet hétköznaponként 8 és 12 óra között, vagy e-mailban, a kniznica.kolarovo@azet.sk címen.

A facebook közösségi oldalon Segítsük egymást – Gútai Szívességbank néven alakult egy csoport Németh Iveta képviselő és társai kezdeményezésére. „Az embereknek egyre inkább szükségük lesz egy olyan fórumra, ahol kissé kötetlenebb formában, könnyedebb stílusban vitathatják meg problémáikat, oszthatják meg gondolataikat, oldhatják a bezártságból eredő, felgyülemlő feszültséget. Így, közösen próbáljuk áthidalni ezeket a nehéz heteket, hónapokat. Várjuk a kreatív ötleteket, játékra buzdító kihívásokat. De természetesen igyekszünk más formában is segíteni, ha kell” – mondta Németh Iveta.

(vkm)

(Cikkünk a Delta április 7-i számában jelent meg.)

Top