Szöges „terrorista“ Komáromban

Néhány nap alatt százával kaptak defektet a kerékpárok és babakocsik – nem kis bosszúságot, adott esetben komolyabb költséget is okozva a lakosoknak. Egyértelműnek tűnik, hogy valaki szándékosan szórt szét szögeket városszerte, elsősorban járdákon és kerékpárosok által használt helyeken. Az elkövetőről semmit nem tudni, legfeljebb azt, hogy nem épeszű. Már nyomoznak az ügyben, a városi rendőrség várja a károsultak bejelentéseit.

szögek

Múlt hét elején egyik napról a másikra elözönlötték a panaszok a legnépszerűbb közösségi oldalt, komáromi anyukák bosszúsan írták, hogy a járdán szétszórt szögek kilyukasztották a babakocsik kerekeit, kerékpárosok pedig ugyancsak defektek miatt voltak dühösek – előfordult, hogy egy-egy gumiból több szöget is eltávolítottak.

A panaszokból lassan összeállt a kép, valaki – vagy valakik – Komárom számos pontján is szögeket szórt szét. A legtöbb károsult a VII-es lakótelepről jelentkezett: a temető melletti járdát, illetve a Duna rakparti gyalogutat egész biztosan megszórták szögekkel. Sorozatos defektekről számoltak be a II-es lakótelepen élők, de például az Ister áruház környékén és a Vág menti kerékpárúton közlekedők is. Utóbbi szakaszról egy kerékpáros negyed kiló szöget szedett össze.

Bujna Zoltán, a Szabadság Vándorai Túrakerékpáros Egyesület vezetője rámutatott, nagy kellemetlenséget okozott az elkövető, hiszen babakocsik esetében nem olyan egyszerű egy ilyen defektet kijavítani, bizonyos típusú kerékpároknál pedig akár 50 eurót is jelenthet a szögek által okozott kár. „Ez terrorizmus a kerékpárosokkal, babakocsis szülőkkel szemben“ – mondta némi iróniával. Hozzátette, beszélt a Komáromban működő kerékpár-szaküzletek vezetőivel, ennek alapján pedig elmondható, hogy néhány nap alatt több mint 100-an fordultak hozzájuk defekt miatt, emellett pedig bizonyára akadnak olyanok, akik saját maguk foltozzák be a kilyukadt kerékpárbelsőt. Egy-egy defektjavítás legalább 1-2 euróba kerül a károsultnak, átlagosan nagyjából 6 eurót kell fizetniük.

A komáromi Piko-Bike kerékpáros szaküzlet és szerviz tulajdonosa, Izsák István a közösségi oldalán jelezte, gyűjtik az adatokat a károsultaktól. Mint kiderült, minden esetben ugyanolyan cipészszegek okoztak defektet, nagyjából ugyanannyi babakocsi- és kerékpárkereket kellett javítaniuk. A történteket már jelentették a városi rendőrségnek, amely nyomoz vagyon elleni vétség ügyében. Információink szerint szerencsére még senki sem sérült meg a szétszórt szögek miatt, de ha megtörténne, a szándékos elkövetőt más, bűncselekménynek minősülő ügyben is elővehetnék – amennyiben sikerül megtalálni. A városi rendőrség várja a károsultak bejelentését. Úgy tudjuk, az állami rendőrségen egyelőre senki nem tett feljelentést.

Bujna Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy nem először történt hasonló eset a régióban. Két évvel ezelőtt a Komárom-Karva kerékpárút pati szakaszánál valaki vasforgácsokat szórt szét, pont akkor, amikor a kerékpáros Csárda túra zajlott. Emiatt rengetegen kaptak defektet a 600 résztvevő közül.

(csaba)

Top