Szociális szolgáltatások házát tervezik Gútán

Polifunkciós épületté építené át a gútai önkormányzat a Mester utca sarkán lévő egykori speciális magyar alapiskola épületét. A belügyminisztérium az ingatlant rendkívül előnyös vételi feltételekkel kínálja a város számára. Rábólintottak a képviselők.

specsuli

A Mester utca 2-es szám alatt lévő ingatlan megvételéről döntöttek a gútai képviselők legutóbbi ülésükön. A belügyminisztérium tulajdonában lévő, mint­-egy százéves épületre a szaktárcának már nincs szüksége, ezért a város előnyösen megvásárolhatja. Horváth Árpád polgármester úgy fogalmazott, hogy az épület meglehetősen rossz műszaki állapotban van, néhány éve ezért is volt szükség arra, hogy az ott székelő magyar speciális iskolát átköltöztessék. Egy ideig a helyi szabadidőközpont termeiben folyt az oktatás, azonban a többszöri városi tiltakozás ellenére a szaktárca végül megszüntette a magyar speciális iskolát, és összevonva a szlovákkal, egy magyar és szlovák tannyelvű közös intézményt hozott létre.

A több éve üresen álló egykori iskolaépület az enyészeté lett, éppen ezért a város által felbecsültetett ár akár 10 százalékáért is megválna a szaktárca az ingatlantól, azaz mindenképpen előnyös lenne a város számára a vétel – még úgy is, hogy az épületet részben biztosan le kell majd bontani. Horváth Árpád szerint az egykori iskola helyén egy polifunkciós épület kialakítására is lenne lehetőség. Lényegében ez egyfajta kritérium is, mivel a vonatkozó előírások szerint az új épület falai között legalább öt évig közhasznú tevékenységet szükséges folytatni. A polgármester elképzelhetőnek tartja azt is, hogy egy szociális szolgáltatások házát létesítsenek, minderről azonban az önkormányzat hozhat döntést a jövőben.

Borka Roland

Top