Szétesés szélén a Szövetség

Kemény szülés volt, amíg létrejött az MKP, a Híd és az Összefogás összeolvadásából a Szövetség, ám a jelek szerint az első igazán komoly megmérettetés előtt mégis szétesik. Az ok, hogy az MKP-platform a parlamenti választási listára jelölte Gyimesi Györgyöt, aki korábban az Egyszerű Emberek (OĽaNO) tagjaként szerzett parlamenti képviselői mandátumot. Őt a Híd-platform szélsőségesen populistának tartja, ezért elfogadhatatlan számukra, hogy egy választási listán szerepeljenek. Hétfőn, lapzártánk után derül ki, van-e jövője a Szövetségnek jelenlegi formájában.

Gyimesi György jelölése miatt áll a bál

Múlt csütörtökön a Szövetség Híd-platformjának Országos Tanácsa nyilatkozatot fogadott el, melyben leszögezték, továbbra is készek közös parlamenti választási listán indulni a másik két elődpárttal – jelenleg platformokkal – az MKP-val és az Összefogással. Azonban azt is kikötötték, nem lesznek részesei egy olyan Szövetségnek, amely Gyimesi Györgyöt indítja a parlamenti választásokon. Ezt elsősorban azzal indokolták, hogy a OĽaNO korábbi politikusa az Igor Matovič volt miniszterelnök, OĽaNO-elnök által megtestesített vulgáris politikai bulvár képviselője. A Híd a jelöltjeit is jóváhagyó ülésen elfogadta azt is, hogy a Szövetség a parlamenti választásokon már az MKP által javasolt Magyar Szövetség – Maďarská aliancia néven induljon.

Az MKP-platform (új nevén Magyar Konzervatív Platform) Országos Tanácsának szombati ülésén azonban úgy döntött, Gyimesi Györgyöt pártonkívüliként kívánja indítani a közös Szövetség-listán. Az MKP nyilatkozatában kiemeli, az elődpártok 2020-as megállapodása értelmében minden platform önállóan dönt arról, hogy saját kvótáján belül kit vesz fel a Szövetség választási listájára. „Többször hangsúlyoztuk, mi tiszteletben tartjuk a Híd és az Összefogás platformok jelöltjeit. Ultimátumokkal és diktátumokkal ugyanis nem lehet hatékony pártot építeni” – szögezte le az MKP.

A korábbi megállapodás értelmében az MKP-platform 75, a Híd-platform 45, az Összefogás pedig 30 jelöltet javasolhat a közös választási listára. A végső listát a Szövetség ún. országos grémiumának jóvá kell hagynia, tehát a Híd-platform képviselőinek is. A Híd az MKP szombati döntése után megismételte korábbi, Gyimesit elutasító álláspontját és nyilatkozatban jelezte, bár nem hisznek a csodákban – tehát hogy az MKP megváltoztatja Gyimesivel kapcsolatos álláspontját –, ennek ellenére elmennek a grémium hétfői ülésére. Ezt az utolsó próbálkozásnak nevezték, így könnyen lehet, hogy május 15-én véget ér a Szövetség léte ebben a formában, és a Híd kilép a tömörülésből.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke ennél optimistább, szerinte fogják keresni a megoldást akkor is, ha a grémium nem szavazza meg a közös jelöltlistát (Gyimesivel). Hogy miképpen, nem pontosította. Arra a felvetésre, miszerint pártelnökként az egység fenntartása lenne a feladata, azt válaszolta, nem az veri szét az egységet, aki bővíti, hanem az, aki elhagyja azt.

(cs)

Top