Szent István-napi ünnepség Komáromban (képgaléria)

Már hagyományosan ünnepi emlékezésre került sor a Szent István szobornál Komáromban augusztus 20. alkalmából. Második alkalommal megáldották és megszentelték Kárpát-medence kenyerét is.

aug
Szerda délután került sor az augusztus huszadikai emlékezésre Komáromban a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület, továbbá a Palatinus Polgári Társulás szervezésében. A program négy órakor istentisztelettel és misével kezdődött, majd negyed hatkor a Szent István szobornál folytatódott a műsor.

A Szózatot követően Keszegh Margit, a Jókai Egyesület elnöke fogadta az egybegyűlt tömeget. Felidézte a Szent István szobor felállításának előzményeit, amely egy széles összefogás eredményeként valósult meg. Hangsúlyozta, méltónak kell lennünk Szent István örökségéhez, amiből erőt meríthetünk a jövőben.

aug3
Idén második alkalommal szelték fel Komáromban is a Kárpát-medence kenyerét. A szimbolikus kenyeret, amely alapanyaga a magyar lakta területek egyes részeiről adódik össze, megáldotta Fazekas László református püspök és megszentelte Elek László esperes. Az ünnepi műsorban a komáromszőnyi Duna Népdalkör lépett fel, amivel szimbolizálni szerették volna Komárom két részének összetartását az ünnep kapcsán.

aug2
aug5
aug1
Az ünnepi emlékezés főszónoka Csáky Pál európai parlamenti képviselő volt, aki beszélt az ünnep üzenetéről a mai magyarok számára. Beszédében kitért az elmúlt évszázadok kihívásaira, és utalt a mai magyarság teendőire, hogy megmaradhassunk. “Magyar az, aki vállalja” – utalt Illyés Gyula szavaira.

Csáky Pál beszéde:

A beszédet követően került sor a koszorúzásra, majd a Himnusz éneklésével zárult a rendezvény.

aug4
(d)

Top