Széles összefogás Egressy Béni mellett

A Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület már hosszabb ideje kezdeményezi, hogy a Városi Művelődési Központ vegye fel Egressy Béni nevét. Nemrégiben a VMK előtt felállításra váró Egressy-szobor talapzatát is elhelyezték. A városi tanács viszont más nevet szánna az épületnek.

Egy hosszú folyamat látszott beérni a következő komáromi önkormányzati ülésen, amikor a képviselő testület tagjai szavaznak a művelődési központ átnevezéséről. A Jókai Egyesület gyűjtéssel, programokkal, szobor-talapzat állítással készítette elő nem titkolt szándékát, mely szerint nemcsak szoborral, de az épület elnevezésével is emléket állítson a Klapka-induló szerzőjének. Az önkormányzaton belül működő kulturális bizottság egyhangúlag támogatta a kezdeményezést, azonban a városi tanács már egy új ötlettel rukkolt elő: legyen inkább Lehár Ferencről elnevezve a VMK.

A Jókai Egyesület tagjai meglepve fogadták ezt a hirtelen jött elgondolást, és különösen furcsának vélik, hogy az épület előtti szobor jóváhagyása után kerül elő az új ötlet. A fordulat kapcsán, a június 3-ára tervezett döntés előtt, több civil szervezet sorakozott fel, hogy támogassa a Jókai Egyesület elképzelését, az Egressy Béniről szóló javaslatot. Egy írásos nyilatkozatot fogalmaztak meg, melyet eljuttatnak a képviselőknek. Ebben hangsúlyozzák: „Egressy Béni, a 19. század jelentős zeneszerzője, szövegírója az 1848/49-es szabadságharc idején városunkban szolgált honvéd főhadnagyként Klapka György seregében, a komáromi helyőrség zenekarának igazgatója volt és írásai megjelentek az akkori Komáromi Lapokban is. Zenét szerzett, darabokat fordított, szövegkönyveket, dalszövegeket írt és verseket zenésített meg. Klapka tábornok tiszteletére Komáromban komponálta 1849 augusztusában a Klapka indulót. “

egressialairas
Az aláírók közt szerepel a Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak És Tanárainak Baráti Köre, a Csemadok Városi Szervezete, a Teátrum Polgári Társulás, a Lélekharang Polgári Társulás, a Gaudium Polgári Társulás, az Atelier Társaság, a Széchenyi István Polgári Társulás, és a T.Ü.K.Ö.R Polgári Társulás is, de támogatásukat jelezték a református egyház részéről is. Az aláíró szervezeteken kívül több ismert komáromi közéleti személyiség, többek közt Pro Urbe-díjas is található. A döntés előreláthatólag június 3-án, kedden, a városi testület következő ülésén születik meg. „Bizakodva várjuk a testület döntését és számítunk a képviselők támogatására“ – zárják írásos nyilatkozatukat az aláírók.

(kb)

Top