Számtalan gond akad a játszótereinkkel

Ha az előírások sorát vesszük figyelembe, akkor a komáromi játszótereken tucatnyi hiányossággal találkozhatunk. Azt gondolhatnánk, hogy csupán a régi játékok jelentenek problémát, pedig az új építésű helyeken is több problémát talál a szakember. Terepszemlét tartottunk.

Nemrégiben a Delta egyik olvasója fordult a szerkesztőséghez, hogy hangot adjon elégedetlenségének a játszóterekkel kapcsolatosan. Közel három oldalas levelében több olyan részletre mutatott rá, ami szerinte veszélyessé teszi az újonnan épült, Kossuth téri játszóteret. A felvetések kapcsán az illetékes szervekhez és egy szakemberhez fordultunk, hogy felmérjük, mennyire megalapozottak a felvetések.

A helyzet értékelésére Varga-Kantár Judit tájépítészt kértük fel, aki már több esetben tervezett játszóteret. Judit egy tatabányai parképítő és tervező irodában dolgozik, pár éve él párjával és kisgyermekükkel Komáromban. A komáromi játszótereket nem csupán szakemberként, de gyakorló anyaként is volt alkalma kipróbálni.

A legújabb játszótérrel is akadnak gondok

Az olvasói aggályok említésekor a szakember egyáltalán nem lepődik meg, mondván, nagyon sok helyen találhatóak hiányosságok és az előírásoknak nem megfelelő részletek. A Kossuth téri játszótér kapcsán megjegyzi, az még a legjobbak közé tartozik, bár nem igazán érti, hogy egy ilyen új építésű esetén miért nem figyelnek oda minden részletre.

A szakember szerint a biztonsági távolságokkal akadnak problémák, például egy rugós hintánál másfél méter szabad térnek kellene maradni a biztonságos esés miatt. Ez a tér nem minden esetben van betartva. A kisebb sziklafalat nem tartja praktikusnak, azonban itt is a távolság a lényeg, ha be van tartva a biztonsági sáv, akkor megfelel az előírásnak. A biztonsági zóna a játékok magasságától is függ, és a lehetséges esést tartja szem előtt. Judit egy ilyen forgalmas út mellett korábban hiányolta a kerítést, de a helyzet a sövény növésével valamit javult. Az ilyen térelválasztóknak legalább egy méter magasnak kellene lenniük. A tér közepén található medence teljesen ellentmond a gyerekbarát szempontoknak, még egy figyelmetlen felnőtt is könnyen beleeshet, a hatalmas sziklák rögtön a perem mellett helyezkednek el, ami balesetveszélyes.

jatszoter2
Az új játékok minősége rendben van, a csavarokat kupakok fedik és a lábak beszorulásának veszélye sem áll fenn. Az kicsit érthetetlen, hogy a játékrész egyik oldalán a kavicságy kibuggyan a medréből, a másik oldalon pedig 10-15 cm mélységbe kell lelépni. Ekkora mennyiséget nem a gyerekek hordtak szét, ez a kivitelező figyelmetlensége – jegyzi meg a tájépítész. Az olvasói levél szóvá teszi a finom porral színező kavicságyat, ami kapcsán megtudjuk, hogy a norma szerint 2-8 milliméteres gyöngykavics lehet a játékok alatt, azonban minden esetben mosott kavicsot kellene használni ütéscsillapítóak, ami nem porol. Varga-Kantár Judit tájépítészként nem igazán kedveli a kavicsos és a máshol alkalmazott fakérges megoldást, mivel a későbbiekben nehezen takarítható a felület, időnként pótolni kell és még be is szorul néhány helyre. Bár előírásokba nem ütközik, a szakember nagyon hiányol egy nagyobb koronájú fát az árnyékolás miatt (a meglévő fáknak a későbbiekben sem lesz nagy koronája), mivel a nyári melegben így nem lehet játszani. A csúszda tájolását jól végezték, észak felé mutat, így kevésbé forrósodik át a napsütésben. A közelben található szökőkúttal (vízjátékkal) elméletileg nincs gond, amennyiben csúszásgátló kövek kerültek a környékére.

jatszoter3
A távolabbi játékok esetén megtudjuk, hogy egy méter magasság alatt nem szükséges külön biztonsági talajfelület, elég a fű is. Egy méter fölött viszont már kötelező az ütéscsillapítás: vagy gumiszőnyeg, vagy fakéreg, vagy pedig egy 20-40 cm-es homokréteg. A homok esetén a vastagság a játék magasságától függ, de itt is felmerül a nehéz takaríthatóság problémája. A kültéri homokozóknál is komoly gondot jelent az állandó betakarás, továbbá a tisztaság fenntartása. Sok esetben a házikedvenceket oda hordják vécézni, ami különösen macskák esetén veszélyes, hiszen különböző betegségeket lehet így összeszedni a homokozókban.

Arról is érdeklődtünk, hogy egy új játszótér esetében hogyan lehetnek ilyen jellegű problémák. Megtudtuk, vagy a kivitelező, vagy a műszaki ellenőr mulasztott, aki ilyen formában átvette a munkát. Ezek az emberek sok esetben együtt dolgoznak, így előfordul, hogy elnéznek bizonyos dolgokat. A szakember szerint néha viszont csak a lustaság miatt fordul elő, hogy a távolságok nincsenek betartva.

Az Anglia parkban rosszabb a helyzet

Komárom legnagyobb játszótere az Anglia parkban van, amely már hosszú ideje a családok kedvenc pihenőhelye. Itt egy zárt parkról van szó, amely az érvényes rendelet szerint március 15-én nyílik (idén ez csúszott) és ősz végén zárja kapuját. Elméletileg éjszakára is be van zárva, új kapu is készült az elmúlt időszakban, azonban nem ritka, hogy éjszakai szórakozók másznak be bulizni, néhány nem odaillő tárgyat, hulladékot (üvegek, óvszer, stb.) hagyva maguk után.

A parkban szétnézve a szakember hirtelen nem is tudja, melyik hiányossággal kezdje a felsorolást. A legtöbb esetben az újonnan lehelyezett, ütéscsillapítást szolgáló gumiburkolatok nem elég hosszúak, csak díszként szolgálnak. „Ez így röhejes, mivel úgy néz ki, mintha a szőnyeg azért lenne, hogy ne gyúrják ki a füvet, nem pedig az esések csillapítására” – mondja Judit. Egy hinta alatt legalább 6,5 méter hosszúságú gumiburkolat az előírás, a hintázás egész íve alatt, azonban a gyerekparkban csak két méter körüli felület van. A többi játéknál is szinte minden esetben hiányzik a megfelelő méretű burkolat, s akadnak helyek, ahová egyáltalán nem került. A kőkeményre gyúrt föld nem megfelelő az ütéscsillapításra, az pedig teljesen érthetetlen, hogy helyenként zúzott kavics maradványok, máshol pedig betondarabok és nagyobb kövek vannak a játékok körül. „A betondarabok összegyűjtése nem lehet pénzkérdés, miért nem szedik össze?” – kérdezi Judit. Az is teljesen elfogadhatatlan, hogy nem egy játék betonalapja kilóg a föld felszíne alól. Teljesen logikátlan dolognak találja a bejáratnál található, magas betonszegéllyel körbefalazott törpéket, amelyeket minden gyerek meg akar ölelni. A gyerekek így nem férnek hozzá, a perem balesetveszélyes, ráadásul nem kevés pénzt dobtak ki egy haszontalan dologra – teszi hozzá.

jatszoter1
Megtudtuk azt is, hogy a régi libikókák ülőrészei alá kötelező gumiabroncsot tenni, ezzel kivédve a lábak beszorulásának veszélyét, azonban az Anglia parkban ez minden helyről hiányzik. A körhinta esetén is az a gond, hogy egy nagyobb rés van a játék alatt, ahová beszorulhat a gyerek lába, ezeket az új előírások már nem engedik. Ugyanez a probléma a rácsos, gömb alakú mászókával, ezt a játékelemet máshol már alig találni. Ott jártunkkor tapasztaltuk, hogy az egész alapzat mozog. Az Anglia parkban viszonylag sok merev rudas hinta található, ami már nem felel meg az új normáknak. Az új hinták ülőrésze is rosszul van fölszerelve, olyannak kéne lenniük, hogy abból ne fordulhasson ki a gyerek – jegyzi meg a gyakorló anyuka. A városban egyébként nagyon kevés a bébiülőke, sokkal többet kellene kihelyezni.

jatszoter4
„Az biztos, hogy nagyon talpraesett gyerekeket nevel ez a játszótér. Csodálom, hogy nincs több baleset, de a statisztikák kegyetlenek, bármikor megtörténhet a baj” – mondja Varga-Kantár Judit. Megjegyzi, a kétszer nagyobb Tatabányán, ahol dolgozik, több mint 100 kisebb-nagyobb játszótér van.

jatszoter5

Nemcsak Komáromban vannak hiányosságok

A játszóterek kapcsán megszólítottuk az illetékes ellenőrző szervet is. A Szlovák Kereskedelmi Felügyelet (SOI) szóvivője, Danuša Krkošová elmondta, három törvény és két rendelet szabályozza a játszóterek biztonságát. Némelyik általános fogyasztóvédelmi iránymutatás, az egyik rendelet (349/2010) pedig kimondottan a kültéri szabadidős építményekkel foglalkozik. Ezen túl a játszóterek ellenőrzésekor nyolc meghatározott technikai normát is figyelembe vesznek, amelyet külön dokumentumok részleteznek.

A szlovák szabályozás esetén fokozatos a harmonizáció az európai uniós irányelvekkel, de konkrét határidő nincs meghatározva, ameddig az önkormányzatoknak el kellene távolítani az összes problémás részletet. A felügyelet nem csak a játszótereket, de a gyártókat is ellenőrzi. Ahogy az eredményeik mutatják, bőven van mit tenni ezen a téren Szlovákiában. Az utolsó nagy országos játszótér vizitet másfél éve tartották, amikor 78 ellenőrzés zajlott, ami során 62 esetben (78,2%) találtak gondokat. Összesen 70 játszótér 610 elemét vizsgálták meg, ahol 195 problémás részletet tártak fel. Sok hiányosság akadt a hintáknál és csúszdáknál, de az egyéb tárgyak kategóriájában volt a legtöbb kivetnivaló. Nem betartott távolságok, beszorulás-veszély, kiálló betonalapok és csavarok, továbbá hiányzó elemek, korlátok, és védőfelületek jelentik a legnagyobb gondot. Kilenc gyártónak is a körmére néztek, két esetben volt szükséges a gyártás módosítása.

Bár sokszor a pénzügyi nehézségek is gondot jelentenek a játszóterek karbantartásában, amihez időnként a vandalizmus is hozzátesz, azonban abban szinte mindenki egyetért, hogy a gyerekek biztonságán nem szabad spórolni. A hiányosságok listája jól látható, most már csak az illetékeseknek kell beütemezni a tennivalókat, hogy ne várjuk meg a bajt.

Keszegh Béla

Top