Szállodahajók Komáromnál

Mostanában több kabinos luxushajó állt meg a Duna-parti kikötőknél. Az általunk megkérdezett turisztikai szakember szerint ennek – elsősorban – a folyó alacsony vízállása az oka. Azonban menetrendszerűen is érkeznek hajók Komáromba. Olyankor órákra a belvárosba jönnek a turisták. Mit csinálnak nálunk? Hogyan látják a várost az osztrák, német, holland turisták?

„Ma reggel is megállt Komáromnál egy nagy kabinos luxushajó amerikai és kínai turistákkal a fedélzetén. Hamarosan négy-öt autóbusz érkezett idegenvezetőkkel. A turisták átszálltak a buszokra, és Pozsonyba szállították őket az előre tervezett programokra. Mire vége lett a programnak, a hajó is odaérkezett, és visszaszállhattak rá az utasok” – mesélte Pohlmüllner József, a Donau Partner Kft. tulajdonos-ügyvezetője, aki mellékállásban dolgozik dunai hajózásban érintett külföldi és magyarországi cégekkel. József 14 éve áll kapcsolatban hajózási cégekkel.

20180823_155546

Cigányzene és Acapella

Az idegenforgalomban közel 20 éve érintett dél-komáromi fiatalember műsorokat is szervez a Bécs – Budapest vonalon közlekedő kabinos luxushajók utasainak. Kollégáival szárazföldi programokat koordinál és bonyolít le számukra. Emellett művészeknek biztosít lehetőségeket a hajók utasainak igényes szórakoztatására.

„Jellemzően érdeklődnek a zenés produkciók iránt, a cigánymuzsikától a slágerzenéig terjed a skála. Természetesen a minőség az első. Észak-Komáromból nagyon kedvelt Kovács József és zenekara, illetve a szintén szlovákiai kötődésű For You Acapella énekegyüttes, melynek egyik hölgy tagja Dél-Komáromban él. A hajótársaságok szeretnek megszokott emberekkel, művészekkel dolgozni. Egy-két évre előre tervezik a hajók programjait, megállóhelyeit, és mi ehhez szervezzük a fellépő művészek utaztatását” – sorolta.

IMG_0513(1)Kovács József és zenekara

A Borkorzóra is benéznek

Vajon mi a helyzet a szárazföldön? Amikor kiszállnak a turisták a hajóból Komáromban? Mennyi időt töltenek nálunk? Riportalanyunk szerint a komáromi kiszállás időtartama jellemzően kettő és négy óra közé tehető. „A menetrendtől és a hajó előre szervezett programjától függően lehetnek egy-kétórás városnézések, de aktivitásokkal egybekötött három-négyórás programok is. Amennyiben Komáromban rendezvény van, és arról a szervezők időben értesülnek, ami akár egy évet is jelenthet, készek résztvevőként beszervezni a hajók utasait is. Azok a luxushajók, amelyek rendszeresen megállnak itt, időbeosztásukkal érinthetik a helyi rendezvényeket. A Komáromi Napok és a Borkorzó alatt is tartózkodtak már itt hajótársaságok kabinos luxushajói és vendégei” – tudatta a szakember.

Pohlmüllner József elmondta, a turisták egyöntetű véleménye az, hogy Észak-Komárom nagyon barátságos, szimpatikus, vidám kisváros, hangulatos belvárossal. „A turisták többsége nyugdíjas korú, akik örülnek, hogy olyan közel van a belváros a kikötőhöz, nem kell nagy távolságokat gyalogolniuk, egy helyen találják a főteret, az Európa udvart és a Tiszti pavilont, valamint annak udvarát. Dél-Komáromban a fürdők és a kulturális rendezvények lehetnek érdekesek a turisták számára, de a hajós turisták egyelőre még inkább Észak-Komárom belvárosával ismerkednek” – tette hozzá.

IMG_0207

Mozartot látni

Szakértőnk szerint a kabinos luxushajókon érkező európai turisták körében egyre népszerűbb hely Komárom. Évente 7-8 ezer turista érkezik, zömében osztrákok, németek és hollandok. A luxushajók fogadása és kiszolgálása ugyan még Bécs, Pozsony és Budapest játszótere, de véleménye szerint sok egyéb lehetőség van még a dunai, vízi-turizmusban.

„A nyugat-európai országokból érkező turisták egy része már hajózott valaha a Dunán. A Regensburg – Passau – Linz vonalon biztosan, de lehet, hogy egészen Budapestig is eljutottak. A hajótársaságok jól tudják, szükségük van új, érdekes, jól kezelhető úticélokra, megállókra és keresik az új tartalmas lehetőségeket is. A keresgélés, illetve szakkifejezéssel élve, turisztikai termékfejlesztés révén jutottak el Komáromba is. Földrajzi elhelyezkedése, kultúrája, látnivalói miatt érdekli őket a két Komárom” – jelezte Pohlmüllner József, aki szerint nagy fejlődésen ment keresztül ez az iparág. Amíg az 1980-as években mindössze tíz kabinos szállodahajó közlekedett a Dunán, mára már 200 feletti a négy-ötcsillagos úszó szállodák száma. Beszédes adat az is, hogy Budapestet az elmúlt időszakban évente mintegy 200 ezer turista érte el a Dunán.

IMG_0159

„Luxushajós partnereink komáromi kikötéseiket többségében a tavaszi és őszi időszakokra szervezik. Most nyáron egyetlen stabilan közlekedő hajónk van, amely minden héten megjelenik Komáromban, az MS Prinzessin Katharina. Városunk visszatérő vendége az MS Primadonna is, a Duna második legnagyobb kabinos luxushajója, amely osztrák zászló alatt közlekedik. Komáromnál korábban lehetett találkozni a Mozart luxushajóval is. Már nyolcvanhatban arról álmodtam, hogy egyszer feljuthatok a fedélzetére. Ez 30 esztendő elteltével, 2016-ban végre sikerült is. Szebb volt, mint amilyennek gyermekkoromban elképzeltem. A Duna koronázatlan királya!” – mosolygott a turisztikai szakember.

Elmondta, hogy a hajó szolgáltatási színvonala, közelmúltban történt felújításának köszönhetően ma a világ legszínvonalasabb szállodáival versenyez. Jellemzően amerikai, angol, kínai és orosz turisták utaznak fedélzetén. „Akik számára Komárom neve és látnivalói sajnos többségében ismeretlenek maradnak” – je­gyezte meg Pohlmüllner József.

Bárány János

(Cikkünk a Delta augusztus 28-i számában jelent meg.)

Top