Szálloda helyett lakások, irodák és üzletek

Nem hozott szerencsét a tizenhármas szám a gútai Leonor szállónak. A Templom tér 13 alatt lévő szálláshely városi turizmus hiányában közel egy évtized után sem tudta igazán megvetni a lábát, bezárásra kényszerült. A szállodát polifunkciós épületté alakítják át. Minderről a városi képviselő-testület legutóbbi ülésén volt szó.

hotel-leonor (1)

Lévai Leonard, a szálloda ügyvezető tulajdonosa kérvénnyel fordult a város felé, hogy változtassák meg a városfejlesztési tervet, mivel az nem engedélyezi a szálloda épületének más célra történő kihasználását. Felszólalásában leszögezte, egy évtizedes próbálkozásaik, nagy tőkeberuházásaik és számos felújításuk sem hozott eredményt a szálloda fellendítését illetően. Úgy vélte, mindent megtettek a méltó körülmények biztosításához, azonban nem érezték, hogy a város is kellő ráfordítással segítette volna megteremteni a virágzóbb turizmus feltételeit. Mivel a szálloda kihasználtsága minden igyekezetük ellenére sem javult, 2017-ben a bezárás mellett döntöttek, így jelenleg nincs Gútának szállodája.

Mivel azonban Lévaiék nem szeretnék az enyészetnek átadni az épületet, profitképes fejlesztéseket kívánnak eszközölni: polifunkciós épületté alakítanák át a szállodát, ahol a több mint háromszáz négyzetméteres területen a tervek szerint nyolc lakás kapna helyet, de üzleteknek és irodáknak megfelelő helyiségeket is kialakítanának, továbbá új parkolókat is létrehoznának. A városfejlesztési terv megváltoztatásának költségeit a kérvényező magára vállalta.

Több képviselő sajnálkozását fejezte ki a szálloda bezárása miatt. Gőgh Mihály (MKP) képviselő felidézte, a szálloda megnyitóján mennyire örült a színvonalas épületnek, egyúttal arra kérte a tulajdonost, gondolja át a bezárást. Árgyusi Imre független képviselő szerint jelenleg nem adottak a feltételek ahhoz, hogy jól működjön egy szálloda Gútán – a turisták túl kevés vendégéjszakát töltenek a városban. „Ugyanakkor azt gondolom, mivel hamarosan beindul a naszvadi fürdő, próbáljuk meg továbbvinni a szállodát, mert lehetséges, hogy fél éven belül megváltozik az emberek hozzánk való viszonya és jobb lesz a szálloda kihasználtsága. Elveszik a város imi­dzse, ha már egy üzletembert sem tudunk méltó helyen elszállásolni Gútán” – fogalmazott Árgyusi Imre.

Horváth Árpád polgármester is csalódottságát fejezte ki, amiért nem lesz színvonalas szállodája Gútának, ugyanakkor hozzátette, megérti a tulajdonost, hogy új lehetőségeket keres.

Lévai Leonard leszögezte, sokáig érlelődött bennük a Leonor szálloda polifunkciós épületté alakítása. „Mindig azt mondtuk, egy szálloda hosszú távú befektetés. Csakhogy egy szállóban tíz év alatt minden leépül, és amint a végére érnénk, kezdhetjük elölről a befektetést. Igen, baj, hogy nem lesz szállodája a városnak, de erről nagyrészt nem én tehetek, s nem is a családom, aki felépítette, hanem a vállalkozók, vagy a város, akik nem adták meg hozzá a löketet, hogy a szálloda előreléphessen” – vélekedett az épület tulajdonosa.

Az egykoron, még a szocializmusban, Váh/Vág néven működő szállodát 1998-ban Lévai Béla vásárolta meg, aki öt év alatt újjáépítette és gyermekeinek neveiből gyúrt névvel, Leonor szállodaként (Leonard és Nóra) nyitotta újra kapuit. Számos tőkeinjekció és nehézség után 2017-ben bezárt.

A képviselő-testület végül 11 igen és 3 nem ellenében jóváhagyta a városfejlesztési terv megváltoztatásának megnyitását, így zöld utat kaphat a szálloda átalakítása.

Borka Roland

Top