Sokszínű program a Jókai emlékévben

A Jókai Egyesület Jókai Mór születésének 190. évfordulója alkalmából hirdette meg az emlékévet, amely kapcsán számos rendezvényre kerül sor. Készül egy kisfilm sorozat, felújítják a Jókai család sírkertjét, QR kódos táblákat helyeznének az emlékhelyekre, lesz szimpózium és plakátkiállítás, de Jókai kvíz is.

jokai szobor2

„A Jókai emlékév egyik fontos pontja az íróhoz kötődő emlékhelyek felkarolása és népszerűsítése. Komáromban is több olyan hely van, amelyhez nem csak a Jókai család, de az író regényei is kötődnek” – mutatott rá Keszegh Margit, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület elnöke. Az emlékhelyek nincsenek a legjobb állapotban, ezért kérték a városvezetés segítségét. Az önkormányzat és Ryšavý Boldizsár vállalkozó segítségével a komáromi református temetőben található Jókai család sírkertjét felújítják – megtisztítják és konzerválják a sírkövet, a feliratokat újrafestik, a sír környékét is rendbe rakják, a kerítést átfestik, továbbá a sírt megjelölő információs táblát is kicserélik.

Sorozat, QR kódok és plakátok

Az egyesület az emlékévben a Komáromi Városi Televízió együttműködésével egy hétrészes kisfilm sorozatot készít, melyben szakemberek mesélnek majd a nagy mesemondóhoz köthető helyekről és az író munkásságának helyi vonatkozásairól. Bemutatják többek között a Király püspök utcában található szülőházát, későbbi lakhelyét a Határőr utcában, a Jókai szobrot, az említett sírkertet és a családi padot is a református templomban. Külön részt szentelnek a regényeiben található komáromi utalásoknak is. A filmeket DVD formájában eljuttatják a helyi iskoláknak is, a szlovák iskolák diákjainak szlovák nyelvű változat is készül. Elérhetőek lesznek továbbá a világhálón, illetve a tervek szerint a QR kódokat tartalmazó táblákon is, melyeket az egyes emlékhelyeken helyeznének ki. A sorozatot szeptembertől hetente sugározza a városi tévé.

Az ősz folyamán megemlékeznek az egyesület újraalakulásának tizenötödik évfordulójáról, és az ebben jeleskedő Dr. Szénássy Zoltán, örökös tiszteletbeli elnök 90. születésnapjáról, melyet már nem élhetett meg. Október 27-én a Petőfi Irodalmi Múzeummal együttműködésben egy szakmai szimpóziummal zárul az emlékév, az ezen elhangzó előadások anyaga könyv formájában is megjelenik. Ezzel párhuzamosan egy formabontó kiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők. Ez a legnagyobb közösségi oldalon kifejezetten népszerű Napi Jókai oldal képanyagára épül majd, melyen egy budapesti tervezőgrafikus, Porpáczy Zoltán a regényíró egy-egy mondatát mutatja be modern plakátszerű formában.

Tesztelheti magát Jókaiból

Legközelebb a Komáromi Nyár rendezvénysorozaton, augusztus 22-én, a Klapka téren kerül előtérbe a város szülötte, ahol egy kvíz segítségével játékos formában szeretnék közelebb hozni Jókait a komáromiakhoz. A kitöltők – kicsik és nagyok – ajándékot is kapnak.

Keszegh Béla alpolgármester hozzátette, a városvezetés fontosnak tartja, hogy a civil szervezetek – mint a Jókai Egyesület is –, segítséget és támogatást kapjanak a hivataltól. „Amellett, hogy a város jövőképét próbáljuk formálni, szeretnénk a kulturális értékeket – melyekre építeni lehet –, a megfelelő szintre emelni. Jókai ezek közé tartozik.” Hozzátette, a cél, hogy ne csak a kötelező olvasmányok jussanak a gyerekek eszébe Jókairól, hanem büszkék legyenek rá, hogy ugyanazon város szülöttei.

(sza)

Top