Sándor György Komáromban

Örkény István az első kiadású egypercesét így dedikálta részére: „Sándor Györgynek, a fiatal humoristának, közeli rokona”. Zelk Zoltán Karinthyhoz hasonlította, Lázár István egy képzeletbeli világranglista legfelső sávjában helyezi el. Friss Róbert a Népszabadság 2008. április 10-i számában ezt írja: „A Kádár-rendszer két hatalmas, mert besorolhatatlan zsenit adott a magyar kultú­rának: Hofi Gézát és Sándor Györgyöt. A nemzet művésze, Jászai Mari-díjas, legalább 15 könyvet, és legalább ugyanannyi televízió és rádiós műsort fémjelez a neve. Igen, ő az, Sándor György, a „humoralista”.

Sándor György-1

A stand up műfajának csillagai még meg sem születtek, ő már kitalálta, művelte és továbblépett. Felül nem, csak alulmúlható, amit alkotott, sőt, amit alkot. 81 évesen hihetetlen frissességgel, műveltséggel, kíváncsisággal kutatja, ki tud, akár csak egy pillanatra is partnerévé válni a humorban, melyben ő nem ismer tréfát.

Az Örkény Színház előcsarnokában találkoztunk. Fiatalos lendülettel, hátán kis hátizsákjával érkezett. Már felcsillant a szeme, tudtam, hogy helyzet van. – Kezit csókolom, én itt ma kivásárolom az összes jegyet! Kérem kiszámolni, fizetem. A pénztárban ülő fiatal hölgy, mert nagyon fiatal volt, nem ismerte fel, riadtan nézett rá, majd kicsit ijedten mondta. – Kérem, azt nem lehet, mára már minden jegy elkelt. – Hívják ide a Mácsait, most rögtön hívják ide, – mondta vidáman, huncut mosollyal az idős úr… A játék még hosszan folytatódott volna, de ekkor a portás odasúgta a hölgynek: ő Sándor György. A neve, igen, a nevére felcsillant a lány szeme.

Hát kérem, a mi korosztályunk ismeri. Felismeri. A fiataloknak a neve, talán mond valamit. Sándor György egyedi és megismételhetetlen, hozzá hasonlítani sem tudnék senkit sem. Páratlan intellektusával, egyedi humorával, egészséges világlátásával, kíváncsiságával, csodálatos emberségével, (ahogy ő mondja, József Attila után szabadon – Külön(b) világot alkotok magam…) itt van, és semmi mást nem szeretne, csak naponta észrevenni öt-tíz szépet.

Sándor György, Örömkönny(v)eim című műsorával 2019. február 18-án 19 órakor lesz látható Komáromban, a Tatra Moziban. Jöjjenek, csodálják, szórakozzanak jól!

Szabó Csilla

Top