Rövid távú beruházásokról döntöttek Gútán

650 ezerről 800 ezer euróra emelték a hitelkeretet a képviselők Gútán, az összeget kisebb-nagyobb beruházások finanszírozására fordítják. A tartalékalapból is felszabadítottak közel 117 ezer eurót elsősorban tervdokumentációk készítésére. Új gépkocsit kap a városi rendőrség, a vízimalom kerekének felújítását pedig 5000 euróval támogatja a város.

A városi önkormányzat legutóbbi ülésén a rövid távú fejlesztésekről is tárgyaltak a képviselők. A korábban elfogadott 650 ezres hitelkeretet Halász Béla képviselő indítványozására 150 ezer euróval megemelték, így az ülésen képviselői javaslatokként elhangzott újabb beruházás-tervezetek is felkerülhettek a városi hivatal által kidolgozott listára. Ezen a listán szerepel többek közt a II. Rákóczi Ferenc Alapiskola tetőszerkezetének felújítása – amelyet már el is végeztek –, parkolók kialakítása, utcák felújítása, játszótér létesítése, új kukatározók építése, a Rozália park kerítésének felújítása. Továbbá nyertes, illetve benyújtott pályázat önrészének finanszírozása – Cultplay játszótér, az egészségügyi központ, pacséroki vízvezeték –, valamint tervdokumentációk – pl. a Déli zónában 2×24 lakásos bérház, a város hőgazdálkodására vonatkozó projekt – kidolgozása. Felkerült a listára a focipálya szociális helyiségeinek felújítása, valamint egy szippantós kocsi vásárlása. Ez utóbbira a képviselők szerint azért van szüksége a városnak, mivel az utóbbi időben a szolgáltatást végző vállalkozók nagyon megemelték a szennygödör kiszivattyúzásának és elszállításának árát, ami komoly terheket ró a lakosokra. A testület megszavazta azt is, hogy lízingszerződés formájában egy új, Kia Sportage gépkocsit vásároljanak a városi rendőrség számára; a közbeszerzést már lefolytatták, a 22 ezer eurós vételár első, megemelt részletét szintén a rövid távú beruházásokra szánt tételből fedezik.

A pénzügyminisztérium számítása szerint a járványügyi helyzet miatt Gúta mintegy 215 ezer euró részesedési adótól esik el idén. „Ezt az összeget 0 százalékos kamatú kölcsön formájában igényelheti az államtól a város, és ki is használjuk ezt a lehetőséget – mondta lapunknak Horváth Árpád polgármester. – A pénzt év végéig kell felhasználni, viszont visszamenőleg is lehet téríteni belőle az idei kiadásainkat. Így nem kell a tartalékalapot merítenünk. A hitel további előnye, hogy csak 2024-ben kell kezdeni törleszteni és annak is megvan az esélye, hogy egyáltalán nem kell majd visszafizetni.”

A testületi ülésen a polgármester beszámolt a képviselőknek arról a megbeszélésről, amelyet a vízimalmot üzemeltető és tulajdonló Vízimalom Társulás elnökével, Ľubomír Augustínnal folytatott. „Eljutottunk odáig, hogy mindkét fél hajlandóságot mutat e turisztikailag fontos műemlék közös működtetésére. Ennek érdekében pedig egy új, közös társulást hoznánk létre – fejtette ki a polgármester. – A végéhez közeledő telekrendezés után a Dögös a város tulajdonába kerül, így ezzel a vagyonnal szállna be a város a közös társulásba.” A képviselők megszavazták, hogy a város még idén 5000 euróval járuljon hozzá a vízimalom kerekének felújításához. A Vízimalom Társulás még nyáron nyilvános gyűjtést indított a tönkrement kerék cseréjéhez szükséges anyagiak előteremtésére. A felújítás mintegy 27-28 ezer euróba kerül, ennek az összegnek azonban eddig csak tizede, 2700 euró gyűlt össze.

(vkm)

Top