Nyár a Dunamentén: családi kirándulás bringával

A Dunamente Turisztikai Desztináció Menedzsment támogatásával futó cikksorozatunk újabb részében a kerékpárral könnyen és biztonságosan felkereshető, ám izgalmas helyszínekből válogattunk: Karvai Dunakorzó, pati sétahajókázás, folyóparti csobbanás. Azt is megnéztük, milyen lehetőségeink vannak akkor, ha saját bringa nélkül szeretnénk egy családi kerékpáros kirándulást szervezni.

Országos viszonylatban a Komáromi járásban épült ki a legkiterjedtebb kerékpárút-hálózat, amely különálló bringautakból áll. A járási székhelyről három irányban is kész bicikliúton tekerhetünk. Keletre a Duna mellett Karváig (leszámítva egy rövid szakaszt Dunaradványon), északra Gútáig, nyugatra pedig gyakorlatilag egészen Pozsonyig. Ahhoz, hogy bármikor nekivágjunk egy régiós bringatúrának, még csak saját kerékpárra sincs szükségünk, hiszen a Holt-Vág partján lévő csónakkölcsönzőnél is bérelhetünk, de a KOMBIbike tavaly beindított kerékpárkölcsönző rendszerét is használhatjuk.

Holt-Vág melletti bringakölcsönzés:
Egész napra (10:30–19:30): 20 euró (kaució 50 euró)
Kerékpár, roller 1 órára: 4 euró (kaució 30/20 euró)
Tandemkerékpár 1 órára: 8 euró (kaució 50 euró)

KOMBIbike: 9 városban bérelhetők

2021 májusában uniós támogatásból, a Pons Danubii EGTC közreműködésével indult be a KOMBIbike nemzetközi kerékpárkölcsönző rendszer. Régiónk 5 szlovákiai és 4 magyarországi városában alakítottak ki dokkolóállomásokat. Ezeknek köszönhetően, ha úgy tartja kedvünk, hagyományos vagy elektromos kerékpárt is bérelhetünk bármelyik bringaparkolóban, majd eltekerhetünk egy másik térségbeli városban található állomáshoz. Vissza is biciklizhetünk vele a kiindulópontra, de akár ott is hagyhatjuk a kerékpárt a dokkolóállomáson. Az alábbi helyeken működnek kerékpárparkolók:

• Észak-Komáromban a vasútállomás közelében és a Lehár-parkban,
• Dél-Komáromban a Sport utca főút melletti részén és a Brigetio termálfürdő közelében,
• Gútán a postánál,
• Ógyallán a csillagvizsgálónál,
• Naszvadon a termálfürdőnél és a városházánál,
• Érsekújvárban a városháza mellett,
• Tatán a Günter Aréna mellett és a tatai tó partján, az Új Kajakház Ökoturisztikai Központnál,
• Oroszlányban a Gárdonyi Sportcentrumnál,
• Kisbéren a Mini-Magyarország Makettparknál.

A parkolók helyszínét eleve úgy alakították ki, hogy a közösségi közlekedési célok mellett turisztikai célokat is szolgáljanak. Ahhoz, hogy bérelhessünk egy bringát, először is regisztrálnunk kell a három nyelvi változatban elérhető www.kombibike.eu weboldalon, vagy pedig a Kombibike elnevezésű mobilalkalmazáson keresztül – ezeken a felületeken minden lényeges információ megtalálható. Egy hagyományos bringa egy napos kölcsönzésének díja egyszeri 1,30 euró + minden félóra (az első ingyenes) további 50 cent. Vagyis, ha például 6 órán keresztül használjuk, 6,80 eurót fizetünk majd érte. Elektromos kerékpár bérlése ugyanennyi időre 7,30 euróba kerül.

Komáromtól Karváig két keréken

Remek egynapos családi biciklitúra lehet egy Komárom–Karva–Komárom kirándulás. Ennek során közvetlenül az UNESCO kulturális világörökséggé nyilvánított Kelemantia avagy Leányvár mellett haladunk el – az egykori római katonai tábor szabadon látogatható, sorozatunk előző részében bővebben is írtunk róla.

Paton, a Duna partján található az ország legdélebbi pontja, amit egy vörös fémoszlop jelöl, rajta többnyelvű felirattal. Nem sokkal odébb akár a pati strandfürdő felé is letérhetünk, ám felfrissülni a Dunában is lehet: a vízállástól is függ, hol van erre alkalmas hely, de Dunaradványnál és Karvánál szinte biztosan megfelelő, legalább részben homokos partszakasz kínálkozik.

Akár a biciklizés végállomása is lehet a pati Marina kishajó kikötő (az üdülőfalu után kell letérni a Duna-partra), amennyiben a család úgy dönt, egy kis sétahajózással fűszerezné a napot. Nyáron, júliusban és augusztusban hetente háromszor indul menetrend szerinti sétahajóút 14 órától. Ezen túl akár csoportos hajózás rendelhető. A 75 férőhelyes Wellness 1 hajó egy óra alatt Dunamocsig hajózik el és vissza.

Pati sétahajózás
Indulás: Marina kishajó-kikötő, Pat
Hétfőn, szerdán és szombaton: 14 órától
Felnőtt és 12 évesnél idősebb gyerekjegy: 10 euró
6 és 12 év közötti gyerek: 8 euró
6 évesnél fiatalabb gyerek: ingyen
Információ és foglalás: +421 35 79 08 500, +421 918 703 069
E-mail: pristav@wellnesspatince.sk

A Dunaradványhoz tartozó Zsitvatőnél egy rövidebb szakaszon a főútra kell hajtani a kerékpárosoknak. Itt megpihenhetünk annál a harangos emlékműnél, melyet a zsitvatoroki béke megkötésének emlékére állítottak. 1606. november 11-én ezen a helyen írta alá Habsburg Rudolf német-római császár, egyúttal magyar király és I. Ahmed oszmán török szultán a 20 évre szóló, európai jelentőségű békét, mely lezárta a tizenöt éves háborút – egyrészt a törökök kezén hagyta az addig meghódított magyarországi területeket, másrészt innentől számítják a török uralom hanyatlását.

Dunaradványon két út menti csárdában/étteremben is ehetünk/ihatunk egy jót: a Malom Panzióban és a Paraszt Csárdában, de a néhány hete leégett Dunamocsi Csárda is újra várja a vendégeket – egyelőre egy konyhával felszerelt kamion segítségével főznek. A bringások pont itt, a csárdánál hajthatnak fel újra a kerékpárútra.

Karvai Dunakorzó kilátóval

Bár Karva és Párkány között még az idén megépülhet a tervezett bringaút egy-két kisebb szakasza, jelenleg Karváig ér a kerékpárút. A község a régió aktív turisztikai központja. A Duna-parton fokozatosan épült ki a Dunakorzó, kövezett térrel, kis szabadtéri színpaddal, szabadtéri edzőgépekkel, valamint egy impozáns, 16 méter magas kilátótoronnyal, ahonnan páratlan panoráma tárul elénk – akár az itt elhelyezett ingyenes távcsővel is szemlélhetjük a tájat.

Számos kisebb fesztivál, koncert, közösségi esemény és szabadidős tevékenység helyszíne, amelyek nemcsak a környékbelieket vonzzák ide. A nyári időszakban immár büfé is működik, és mint említettük a szabadstrand: a sekély, homokos partszakasz kiváló lehetőség a fürdőzésre.

A Komáromi Kulturális Nyár aktuális programja

Augusztus 12. – 20:00 – HashtagKN: Tiéd a belváros!
Klapka tér – Entrópia koncert

Augusztus 13–14. – 14:00 – Díszműkovács-találkozó
Központi erőd, Újvár – kovácsmesterek, fazekasság, élménykovácsolás gyerekeknek, üvegfestés, Világi Winery borászat, Entrópia zenekar

Augusztus 14. – 18:30 – X. Lehár Nyár
Klapka tér – Carpedante Music

Augusztus 17. – 20:00 – Vadkerti Imre koncert
Tiszti Pavilon szabadtéri színpad

Augusztus 19. – 19:00 – A Népművészet Ünnepe
Tiszti Pavilon szabadtéri színpada – Bellő Néptánccsoport, Garabonciás Néptánccsoport, Lakatos Áron és zenekara

Augusztus 20. – 14:00-tól – A Népművészet Ünnepe
Tiszti Pavilon szabadtéri színpada – kézművesek és játszóház, mese Écsi Gyöngyivel (14:30), Ördőngős Népzenetanoda (16:00), gyermektáncház a Hárompatak zenekarral (17:00), Ghymesi Igricek koncert (18:00), Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes (19:30).

Augusztus 20. – 17:00 – Szent István Napi Ünnepség
Lúdpiac tér, Szent István lovasszobra

Augusztus 21. – 18:30 – X. Lehár Nyár
Tiszti Pavilon szabadtéri színpada – Lukáč Anikó, Bernáth Tamás koncert

Komáromi Sörnapok a VI-os bástyában
Nyár a Dunamentén: élmények minden generációnak
Nyár a Dunamentén: TOP 5 fürdőzési lehetőség

Top