Rosszkedvű volt a szüret

A sok csapadék és a szokottnál kissé hűvösebb nyár miatt 2014 a legtöbb  borvidéken nem lesz a csúcsévjáratok között. Több helyen is hiába várták a szőlő sav, cukor és ph értékének megfelelő szintre kerülését. A szőlőültetvények ebben az évben több „ütést“ is kaptak a természettől.

A búcsi Karkó Pincészetben szeptember elején kezdték a szüretet. Ottjártunkkor a Rajnai rizlinget szedték 17-es cukorfokkal. „Sajnos, nem tudtunk vele tovább várni. A szőlőnket 20-30 %-ban érte a rothadás, ezért 30-40 %-os kieséssel számolok“ – mondta Karkó János. Csak 50 ezer liter bort készítenek, mivel van még tartalék az elmúlt évből. „Ha ki kellene emelnem egyetlen jó dolgot a mögöttünk levő szőlészeti évből, akkor a legelső amit mondanék, hogy jó túl lenni rajta  A tavalyi szőlőterméssel az volt a probléma, hogy túl kevés sav volt benne, az idei szőlőre viszont az alacsony cukorfok jellemző. Ez javarészt az időjárásnak köszönhető. Gyakorlatilag nem volt telünk, s a meleg nagyon jó feltételeket biztosított a gombás betegségeknek. Nagyon megviselte a szőlőt az augusztusi kíméletlen esőzés is, felszáradni nem volt idő, a szőlő pedig a sok vizet mind fölszívta, a szemek egy része kirepedt, a nedvesség és a magas páratartalom pedig ideális terepet biztosított a lisztharmatnak vagy a peronoszpórának, melyek idén különösen nagy kárt okoztak. Az átlagos 6-7 helyett kilencszer kellett permetezni a szőlőt“ – mondta a búcsi borász, hozzátéve, mindezek ellenére náluk közepesnek mondható az idei szőlőtermés.

szuret2
Hasonló tapasztalatokról számoltak be a Bátorkeszi Mezőgazdasági Szövetkezetnél is, ahol 80 hektáron termesztenek szőlőt. „Szeptember 4-én kezdtük a szüretet. Előreláthatólag 20-25 százalékos terméskieséssel számolunk“ – mondta Bottyán Sándor szőlész, hozzátéve, az elmúlt 20 év legrosszabb szőlőtermése lehet az idei. „Ahhoz, hogy jó minőségű borok készüljenek, szükség lesz a borászok minden szaktudására, hiszen nemcsak az időjárás volt változó, komoly növény-egészségügyi gondokkal is szembesültek a termelők“ – jelentette ki a szőlészet vezetője.

(miriák)

Top