Roma szavalóverseny Bátorkeszin

Tíz évvel ezelőtt mindenki csodálkozva figyelte, amikor Bátorkeszin, a helyi Roma Polgári Társulás vezetősége és elnöke, Kardos Attila gondolt egy nagyot, és meghirdette a nemzetközi roma szavalóversenyt, lehetőséget kínálva a cigány származású fiataloknak a bizonyításra a vers- és prózamondás terén. Az évente megrendezett találkozó rendkívül népszerűvé vált a diákok körében, és egyre többen tették próbára tudásukat.

Az idei megmérettetésen Kardos Attila köszöntötte a megjelenteket, köztük Ari Fabbro magyarországi írónőt, Mázik Istvánt, a Füleki Zsákszínház igazgatóját, Sárközi Jánost, a Szent György Lovagrend viselőjét és Iliás Tamás református lelkészt.

A versenyzőket 3 kategóriába sorolták: az óvoda és az alapiskola 1.-3. évfolyama, a 4.-5. és a 6.-9. évfolyam, köztük egy középiskolás tanuló. A zsűri 9 első, 9 második és 9 harmadik díjat és egy különdíjat osztott ki. Az I. kategóriában első helyet értek el Ledeczky Dominik (Csicsó), Burianek Lukás (Léva), Szelid Benjamin (Bátorkeszi). Második helyezést értek el: Kardos Amanda (Bátorkeszi), Stojka Martin (Ógyalla), Csicsó Vivien (Madar). Harmadik helyezést értek el: Biskupič Gabriel (Komárom), Holcapfel Orlando (Komárom), Paradi Scarlet (Madar). II. kategória: 1. Stojka Marco (Szímő), Horváth Melinda (Perbete), Geleta Alexa (Perbete). 2. helyezést értek el: Tóth László (Muzsla), Andrea Bandová (Dulovce), Bihari Krisztina (Szímő). 3. Daniela Bandová (Dulovce), Blahó Márk és Lakatos Szandra (Komárom). III. kategória: 1. Pekaj Klára (Farnad), Lakatos Rosalinda (Ógyalla), Lakatos Melisa (Komárom). 2. Miklós Dávid (Kéty), Lacza Anikó (Perbete), Lakatos Ferdinand (Ógyalla). 3. Lakatos Dávid (Szímő), Sárközi Vanda (Nagyölved), Czirok Viola (Bátorkeszi).

A verseny végén egy különdíj is gazdára talált – mégpedig Iliás Tamás jóvoltából, ami egy látogatás az Európa Parlamentbe, Strassburgba. A díjat Nagy Veronika, a lévai alapiskola 7. osztályos tanulója érdemelte ki.

miriák
Roma PT felvétele

Top