Róluk, nekünk, nélkülük

Ezzel a címmel nyílt kiállítás a Városi Hivatal aulájában a magyar holokauszt 70. évfordulója alkalmából. A tárlat a Holokauszt Emlékközpont vándorkiállítása, melynek címe Auschwitz Album – Róluk, nekünk, nélkülük. 

A Közép-Európai Alapítványhoz benyújtott sikeres pályázat révén került el Gútára ez a rendezvény, melyet a Gúta és Vidéke Polgári Társulás nyújtott be, a Magyar Asszonyok Ligája pedig társszervezőként vett részt a projektben.

Az emlékközpont haszonkölcsön szerződése alapján Angyal Bélát kérték fel a zsidósággal kapcsolatos helyi tabló elkészítésére. A nyitóünnepséget megelőzően Pécsi Tibor, az emlékközpont munkatársa 20 diáknak, köztük az egyházi iskola, a magániskola, valamint a szlovák alapiskola diákjainak tartott tárlatvezetői képzést délelőtt. A megnyitón Horváth Árpád polgármester köszöntötte a kiállításon résztvevőket. Ezután Angyal Béla bemutatta a helyi tablót, azaz röviden beszélt a gútai zsidóság történetéről. Dr. Balázs Magdolna, a Holokauszt Emlékközpont külföldi kapcsolatok referense a vándorkiállítással kapcsolatos tudnivalókat ismertette. Felkérésükre Bodrogi Zsuzsanna, aki Izraelben él, december 26-án tartott előadást a jelenlegi Izraelről. Az előadás szintén a pályázat része.

csóka

Top