River City Ride 2014

A Komárom és Gúta közti 24 órás kerékpáros körverseny 2014. október 4-én, első alkalommal került megrendezésre.  A Szabadság Vándorai Túrakerékpáros Egyesület által kitűzött feladat korántsem volt mondható egyszerűnek: a két város közötti 47 kilométeres kört kellett minél többször megtenni.

A verseny apropója a Vág folyó jobb oldalán újonnan átadott kerékpáros út volt. Végül 33 elszánt bringás állt a rajtvonalhoz a Holt-Vág partján található Kormorán Vízitúra Egyesület központjában. Az első kör csepegő esőben indult. A délutáni órákban aztán az évszaknak megfelelő időben rótták a versenyzők a köröket. Október lévén a sötétség hamar érkezett és este fél hét után a résztvevők már koromsötétben küzdöttek egymással és önmagukkal. A Vág folyó bal oldalán a rossz útminőséget az éjszakai esők tetőzték, láthatatlanná téve a kátyúk tömkelegét. Az időmérő-depóba érkezők beszámolói alapján elég adrenalindús volt az éjszakai tekerés, mert szinte mindenki találkozott őzekkel, nyulakkal vagy épp az úton átszaladó sündisznóval. A szervezők mindeközben folyamatosan  gondoskodtak a versenyzők frissítéséről és a köridők pontos jegyzeteléséről. A 12 órás kategóriában résztvevők éjjel fél kettőkor fejezték be a körözést, de a 24 órások tovább tekertek.  Az egyéni indulókkal szemben kicsit könnyebb volt a helyzete a 3-4 fős csapatoknak, ahol egyszerre mindig csak egy csapattag volt a pályán, miközben a többiek szárították ruháikat vagy pihentek. A csapatok taktikái természetesen eltérőek voltak, ami tükröződött a megtett körök mennyiségén is. Reggel hét előtt világosodott, amikor végre a hőmérséklet ismét 10 fok fölé emelkedett. A versenyen tehát az extrém távok mellett az időjárási körülmények is jócskán próbára tették a bringások teljesítőképességeinek határait. Végül 24 órával az indulás után a szervezők bejegyezték a 112. kör adatait is. Az első 24 órás komáromi kerékpárverseny tehát sikerrel zárult, és ami még fontosabb, balesetmentesen. Kijelenthetjük, hogy a jövőre indulni szándékozóknak a 2014-es  verseny résztvevői jó magasra állították a lécet.

rivercityride
Legek a számok tükrében:

24 órás férfi egyéniben Csintalan Miklós 423 km,
24 órás női egyéniben Buraiová Zuzana 329 km,
24 órás csapatban Piko-bike team (Vlček Erik, Rusňák Miroslav, Kovács Kamil, Viszlai Igor) 705 km – 29,5 km/h,
leggyorsabb kör  Suda Gábor Brigetio KSE 1:16:40 – 36,78 km/h,
összesen megtett táv 5264 km.

A szervezők tekintettel az időjárási tényezőkre jövőre várhatólag a nyár elején  szervezik meg a verseny második évfolyamát. A részletes eredménylista elérhető az egyesület weboldalán: www.csardatura.sk

(KGD)

Top