Riadalmat keltett a hangrobbanás

Múlt szerdán (augusztus 5-én), nem sokkal déli 12 óra után több járásbeli olvasónk is aggódva jelezte lapunknak, hogy hangos robbanást hallott, melyek megrázták a falakat. Mint kiderült, a régiónk felett átrepülő, a hangsebességet átlépő vadászgépek okozták a robbanásszerű zajt.

mig29 ok

A régió több településének lakója is összerezzent az erős robaj hallatán, melyről sokáig nem tudták, mi okozhatta és van-e okuk félni a lehetséges következményektől. Többen jelezték, hogy a robbanás miatt egy pillanatra megremegtek a falak és a föld is, ezzel kisebb riadalmat keltve.

A védelmi minisztérium későbbi tájékoztatása szerint a jelenséget a szlovák légierő két MIG 29-es vadászgépe okozta, melyek egy civil repülő után siettek, mivel az úgy haladt át a cseh és a szlovák légtéren is, hogy nem kommunikált az irányítótoronnyal. Mint kiderült, egy Manchester és Larnaca között közlekedő, brit Boeing 757-es utasszállítóról volt szó. A nyomába eredő katonai gépek a hangsebességet átlépve repültek el a komáromi járás felett, hogy a szlovák-magyar határig kísérjék a repülőt. Ott a magyar légierő két Gripenje vette át a kíséretet, a civil gép pedig felvette a kapcsolatot a légiirányítással. Azt nem tudni, miért nem kommunikált a gép.

A szuperszonikus sebességgel haladó két MIG vadászrepülőgép a járás felett kellemetlen, robbanásszerű zajt keltett az egymásra rakódó hanghullámok miatt. A repülőgépek ilyenkor 1062-1225 km/órával haladnak, a keletkező lökéshullámok pedig elérik a földfelszínt is. Mint azt védelmi minisztérium szóvivője, Martina Balleková hangsúlyozta, rutin eljárásról van szó, nem állt fenn vészhelyzet, a lakosságtól pedig elnézést kérnek a kellemetlenségért.

(d)

Top