Rendőr a drogbandában

RÉGIÓ. Nagyszabású akciót hajtott végre a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) a komáromi régióban. Egy droggal és tiltott anabolikus szerekkel kereskedő bűnbandát számoltak fel, lőszereket, fegyvert, kábítószert foglaltak le és 11 embert vettek őrizetbe. Hét személyt gyanúsítanak drogbűncselekménnyel, egyikük komáromi városi rendőr.

naka

December 5-én zajlott a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nagyszabású akciója, melynek során Komáromban és környékén, Bátorkeszin, Nagymegyeren és a Galántai járásban is lecsaptak a rendőrök. Mintegy 15 házkutatást tartottak, több mint 110 rendőr részvételével – nemcsak a NAKA kommandósai kapcsolódtak be. Az ügy részleteiről az ügynökség igazgatója, Peter Hraško tájékoztatott két héttel később.

Mint elhangzott, a Lift fedőnevű akcióban 11 személyt állítottak elő. Nagy mennyiségű kábítószernek minősülő anyagot (pl. pervitint, efedrint), valamint anabolikus szteroidokat foglaltak le. A tiltott szerek feketepiaci értéke legalább 2 millió euró. A házkutatások során 2 ezer különböző kaliberű lőszert és lőfegyvert is találtak, továbbá 40 ezer euró készpénzt. A 11 őrizetbe vett személy közül 4-et később elengedtek, 7 embert viszont drogbűncselekménnyel gyanúsítottak meg – néhányukkal szemben tiltott fegyverkezés miatt is eljárás indulhat.

Az előzetes vizsgálatok alapján a szervezetten elkövetett drogkereskedelem és előállítás már 2006 óta zajlott – a jelek szerint a komáromi régióból irányították az alvilági csoportot. Dílerek és terjesztők segítségével juttatták el a tiltott szereket a fogyasztókhoz, természetesen pénzért. A 7 gyanúsított 48 és 32 év közötti, 6 férfi és egy nő, többségük a komáromi régióban él. Bár hivatalosan a rendőrség erről nem tájékoztatott, úgy tudjuk, egyikük Z. Zoltán komáromi városi rendőr.

Felfüggesztették

Ujj Ernő, a Komáromi Városi Rendőrség parancsnok-helyettese hangsúlyozta, mivel folyamatban van a nyomozás, érdemben nem szeretné kommentálni az ügyet. „Tény, hogy egyik kollégánk őrizetben van, azonban, ahogy valamennyi állampolgárt, őt is megilleti az ártatlanság vélelme: senki se tekinthető bűnösnek a bíróság jogerős ítéletéig. Az ügy jelenlegi állásáról nem kaptunk hivatalos értesítést, esetleges bírósági ítélet elébe pedig távolról se bátorkodnék menni. Kollégáimmal együtt mindennap azért dolgozunk, hogy a komáromiakat szolgáljuk, merjenek bizalommal fordulni hozzánk, és úgy tekintsenek a Komáromi Városi Rendőrségre, amely mindig a rend, a törvényesség és a tisztesség oldalán áll. Tudjuk, mik a feladataink, és azokat igyekszünk a lehető legmagasabb szinten ellátni a jövőben is. Amennyiben bebizonyosodik, hogy bármely kollégánk vét a törvény ellen, úgy megtesszük a megfelelő lépéseket” – mondta a városi rendőrparancsnok-helyettes, aki kérdésünkre elmondta azt is, hogy az érintett rendőrt a vizsgálat idejére felfüggesztették állásából.

Úgy tudjuk, egy Ekelen élő házaspár is a gyanúsítottak között van, a férfi 2004-ig a városi rendőrség kötelékébe tartozott. Tiltott szerekkel kapcsolatos bűncselekmények miatt 10-től 15 évig terjedő börtön fenyegeti a bandatagokat – amennyiben bebizonyosodik bűnösségük.

toltenyek


Nem cicáztak

Egy másik, Cica fedőnevű NAKA-akció keretében már novemberben is felszámoltak egy droglabort a Komáromi járásban – illetve ezzel párhuzamosan az Érsekújváriban és a Breznóbányaiban. Akkor 5 személyt gyanúsítottak meg drogbűncselekmény elkövetésével. A droglaborokban elsősorban pervitint/metanfetamint állítottak elő. 1800 euró készpénzt, vegyi anyagokat, illetve 200 gramm pervitint foglaltak le.


(csá)

Top