Régi falusi ételek bemutatója és kóstolójaDUNAMOCS. Nem is gondolnánk, hogy családi gyökereink, szokásaink mennyire meghatározzák létezésünket. A gyermekkorban ellesett minták szinte egész életünket végigkísérik, és így van ez a főzéssel is.

Dunamocson, a község főterén a helyi Csemadok vezetősége és a Vadvirág népdalkör szervezésében régi falusi ételek bemutatójára és kóstolójára került sor. Az étlapon hatféle étel szerepelt a paraszti konyhából, mint: töltött daragombóc leves, nagyhasú csusza, kapros-túrós lepény, kukoricaganca, kemencés lángos és kalács.

Régi ételek bemutatója 002

„Hétköznapokon egyszerű, takarékos ételeket készítettek a falusiak. Reggelire gyakran ettek olcsó, laktató levest (pl. káposztalevest, rántott levest, savanyú levest, lurkó levest) vagy különböző módon elkészített krumplit (pl. paprikás, főtt, héjában sültet), a szegényebbek kukoricából főzött kását, pépet, gánicát, gombócot fogyasztottak. Délben kétféle étel került az asztalra, valamilyen leves mindig megtalálható volt. Mellé valamilyen tésztaételt ettek, pl. kifőtt tésztát, kelt rétest, pogácsát, búzagánicát stb. Vacsorára a délről maradt ételeket ették vagy levest főztek” – mondta Lajos Ilona, kultúrfelelős.

Amíg a népdalkör tagjai készítették az ételeket, addig Lajos László saját készítésű kukoricamáléval kínálta a jelenlévőket.

Kép és szöveg: miriák

Top