Reformok előtt Gúta

A közvilágítás felújítása és a hulladéktárolás körüli problémák álltak a középpontban a gútai képviselő-testület múlt heti ülésén. A képviselők szerint reformokra van szükség mindkét területen.

Canada: LED Lights

November második hetében tartotta soron következő testületi ülését a gútai önkormányzat. Az ülés elején Horváth Árpád polgármester beszámolt a város által benyújtott pályázatokról. A megyéhez Gúta három pályázatot nyújtott be: a gútai vásár borutcájára, az őszi sportnapra, illetve műemlék karbantartásra. A város pályázat keretén belül alkalmazott 5 közmunkást, akik 9 hónapon keresztül különböző városi munkákban segédkeznek. A következő programponthoz az iskolaügyi anyagok tartoztak. A képviselők megszavazták az egyes intézmények költségvetés-módosítását, amelyre a legtöbb esetben azért kerülhetett sor, mert az iskolaigazgatók többletbevételről számoltak be.

A képviselők arról is döntöttek, miként szeretnék finanszírozni a közvilágítás felújítását és üzemeltetését. A legjobb megoldás kiválasztásának érdekében a városi hivatal alkalmazottjai meglátogatták a környező településeket – Somorját, Naszvadot és Szeredet, amelyekben már új LED lámpákat szereltek fel. Gútán 1075 lámpa van, vannak olyan világítótestek, amelyek közel 40 évesek. Jelenleg évente 700 ezer euró fölötti az energiafogyasztás. A lehetőségek közül a legtöbben a koncessziós szerződést preferálták, ez esetben ugyanis a legolcsóbb ajánlattal szemben a legjobbat tudják kiválasztani. Mint többször is elhangzott, nem szeretnék Gútát Kínában összeszerelt lámpákkal megvilágítani. Ráadásul ebben az esetben a város hitelkerete is változatlan maradna, a rendszer pedig a város tulajdonában lenne. A várható energiaspórolás az új rendszerrel 60-70 százalékos lenne. A megújítás már több mint 10 éve várat magára. Németh Iveta a pályázati lehetőségekről érdeklődött, s ezek kihasználását preferálná. Mint Horváth Árpád polgármester elmondta, a múltban a város többször is próbálkozott Európa uniós pályázatokkal, de a szerződést végül nem írták alá. Kiemelte, azok a települések, akik pályázatból finanszírozták a cserét, most bajban vannak, mert nem spórolnak. Forró Tibor pedig azt kérte, a további megoldási lehetőségeket is elemezzék ki, és vizsgálják meg az alternatívák pénzügyi vonzatait. A városvezetés számára a finanszírozás módjának kiválasztásakor a legfontosabb szempontok azok voltak, hogy a közvilágítás cseréje minél rövidebb időn belül megvalósuljon, az eddigi területi lefedettség bővíthető legyen, spóroljanak vele, a Gúta Service végezze a karbantartást, illetve a város hitelkerete ne változzon. A testület végül megszavazta a koncessziós megoldást, amelynek kiírását szakemberekkel dolgozzák majd ki, ezt később a képviselők hagyják majd jóvá.

Az ülés másik sarkalatos pontja a hulladékszállítás kérdése volt, melyről hosszasan vitáztak a képviselők. Mivel 2016 januárjától változik a hulladékgazdálkodási törvény, amely másképp rendelkezik a szelektált hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás szabályairól, ehhez Gútának is alkalmazkodnia kell. Ennek értelmében a jövőben az önkormányzatok csak a kommunális hulladék elszállításáért fizetnek majd, a többiért a gyártók felelnek majd. A városok továbbá csak olyan szervezethez fordulhatnak, melyet maguk a gyártók hoznak létre. Gúta ez ügyben több vállalattal is felvette a kapcsolatot. A következő év elejétől a kommunális hulladékot sem szállíthatják többé az ekeli szeméttelepre, mivel az januártól bezár. Versenytárgyalásokat írnak ki, Izsa és Negyed jöhet számításba, ebben végleges döntés december közepén születhet. A más szeméttelepre való szállítás miatt azonban 2016-ban emelkedhet a szemétdíj, erről a következő testületi ülésen határoznak majd. Az elmúlt évben jelentős vesztességgel zárt a gútai résztulajdonú negyedi hulladékgazdálkodási vállalat. A város harminckét százalékban részvényese a vállalatnak, ugyan nem oda szállítja a szemetet. A város vezetői a tulajdonrész emelésére nem láttak reális esélyt, így a részvényeiket eladásra kínálták a többi részvényesnek. Elhangzott továbbá, Gúta pályázat útján szeretné megoldani, hogy a háztartások saját komposztálót kapjanak, így jelentősen csökkenne a kommunális hulladék mennyisége.

sza

Top