Rák Viki: Mesélek a szerelmeiről, házasságáról, a színházról

Az idei, immáron 4. Kútfeszt Rák Viki előadásával indul. A szeptember 12-én Komárom belvárosában kezdődő három napos fesztivál idén is sok érdekességet kínál. Rák Viki önálló sanzonestjén egy legendás magyar színésznő, Márai Sándor titkos szerelmének életét idézi fel. Az estről és a komáromi életről kérdeztük.

Miért pont Mezei Mária?
Mindig is vágytam egy önálló estre, amelyben ismert dalok is elhangzanak. Viszont nagyon nehéz dolog egyedül kiállni a színpadra és ,,elcsábítani a közönséget”, ahogy Linda Molin mondja a Színházkomédiában. Gondolkodtam mindenfélén. Irodalmi esten is. Spekuláltam Edith Piafon is, de úgy éreztem egyik sem igazán az, amit szeretnék. Ennél többet akartam. Születésnapomra kaptam egy könyvet, amely Mezei Máriáról és Márai Sándorról szól, pontosabban a kettőjük titkos, tiltott szerelméről.

Amiről nem is olyan régen szerzett tudomást a nyilvánosság.
Csak 2011-ben derült ki, hogy őket titokban érzelmi szálak kötötték egymáshoz, amikor Szighety Gábort, a könyv íróját megajándékozták Mezei Mária titkos naplóival, levelezéseivel. Ahogy olvastam a könyvet, egyre erősebben éreztem azt, hogy ez az, amiről beszélni szeretnék. Minden ült. Volt általa, általuk mondanivalóm, és Mezei még énekelt is. Mi kell több?

rakviki1
Mi fogott meg benne a leginkább?
Nagyon meghatott az, hogyan próbált ebből a szerelemből meggyógyulni. Mint ahogy az is, hogyan próbált az akkori színházi világból, a sztáréletből,  a háború által okozott “rosszvilágból” meríteni és megtalálni mindenben a tisztaságot. Inkább elvonult a Tátrába, hogy megtalálja és várja a Csodát, ami megszabadítja, ami utat mutat neki, ami megvigasztalja. És hát neki sikerült. Megtalálta a Csodát, mert hitet kapott. Hitet az Istenben és az emberben lévő szeretetben. Ez ösztönözte őt arra is, hogy erről a hitéről és a szeretetről beszéljen embertársainak. Beszélt arról, hogyan kellene élni, vigyázni egymásra és beszélt Istenről és a szeretetről.

Mezei Mária pályája érdekes fejlődésen ment át. Humorosabb műfajjal kezdett, majd nagyon komoly darabokban játszotta sokszor a végzet asszonya szerepét. A háború ideje alatt nem vállalt fellépést. Ez az est melyik részre helyezi a hangsúlyt?
Mindegyikből van benne egy kicsi. Ezért is kapta az est azt a címet, hogy “Szerelmeim”. Nagyon szerette az édesapját, aki felnevelte. Ő az egyik szerelme, a zene a másik, ami végigkísérte az életét és időnként alakította is sorsát. A színház. Isten és Márai Sándor.

A zenei rész hogy állt össze?
Csak egy zongora fog kísérni, Ladislav Fančovič előadásában. Ő készítette el a zenei részt a hanganyagból. Először tartottam attól, unalmas lesz, hogy csak egy zongora kísér, de ahogy elkészítette a dalokat, sokszor libabőrös lettem, olyan érzelemgazdagra sikerült.

rakviki
De lesz prózai rész is …
Igen. Mesélek a szerelmeiről, házasságáról, a színházról, a kezdetekről, arról, hogyan élte túl a háborút, hogy menekült meg, és persze Márai Sándorról.

Rák Vikivel kapcsolatosan mostanában mi újság?
Úgy döntöttem, hogy most egy évet szabadúszni fogok, jelenleg nem vagyok a Thália Színház tagja. Ettől függetlenül az előadásaimat tovább játszom ott is.

Gyakrabban látjuk Komáromban, ez minek köszönhető?
A magánéletemben történt változás, ami miatt az év elejétől Komáromban lakok.

És hogy tetszik Komárom?
Én a nyüzsgős helyeket szeretem, mivel 18 éves koromtól nagyvárosokban éltem, azonban számos szerethető dolog van Komáromban is. Azt nem bánnám, ha az emberek többet mozdulnának ki, többet beszélgetnének, és akár egy séta erejéig többet találkoznának. Mindamellett szeretem a folyópartokat, ahol a kutyusommal gyakran sétálok és a piacnapokat sem hagynám ki, ahol az alapanyagot a főzéshez be lehet szerezni.

(kb)

Top