Pozitív mérleggel zárták a tavalyi évet

NAGYMEGYER. Pozitív mérleggel zárta a város az előző évi gazdálkodását, derült ki az önkormányzat legutóbbi ülésén.

A művelődési otthon színháztermében május 25-én megtartott testületi ülésen a képviselők elfogadták a 2015-ös esztendő zárszámadásáról szóló beterjesztést, mely szerint a kigazdálkodott többletből 337 982,96 eurót a tartalékalapba, míg 100 eurót a lakásfejlesztési alapba sorolnak. A gyűlésen jóváhagyták a városi művelődési otthon elmúlt évi gazdálkodását érintő napirendi pontot is, ezek szerint valamivel több mint 3 ezer eurós többlettel zárt a kulturális intézmény. A Városi Műszaki Szolgáltató Kft. az idei évre vonatkozó gazdasági tervének napirendi pontjában annak ügyvezetője részletesen bemutatta az önkormányzati céget, főleg a vállalat gépparkjának gyarapodására fókuszálva, valamint tevékenységének felvázolására. Ennek kapcsán Néveri Sándor képviselő megjegyezte, szerinte az ügyvezető által vetítéssel is bemutatott anyag nem az idei évre szóló gazdálkodás tervezete volt, hiányolta a konkrét számokat, mutatókat. A plénum végül ezt a beterjesztést is elfogadta.

160525-PLÉNUM-NAGYMEGYER_3

Nagyobb és sokkal élesebb vita alakult ki az említett képviselő, aki egyébiránt az előző választási ciklusban volt polgármester, valamint a jelenlegi polgármester Samuel Lojkovič között, amikor Néveri arra volt kíváncsi, ahogyan már a korábbi testületi üléseken is, a Corvin Mátyás lakótelepen, az egykori piactér területén végzett geotermikus kútfúrás és a termálfürdőhöz kivezető csővezeték lefektetése a törvényesség betartásával zajlott-e a szükséges engedélyek, a közbeszerzési eljárás és a területi végzés terén. Néveri már korábban is azt kifogásolta, hogy a csővezeték lefektetését hamarabb kezdték meg, mint arra az engedélyeket kiadták volna, sőt a kútfúrás helyszíne is megváltozott az eredeti tervekhez képest. Az utóbbival kapcsolatban megjegyezte, a Városi Lakásgazdálkodási Vállalat Kft., a kútfúrási munkálatok megrendelője a helyszín megváltoztatását saját kompetenciájába sorolta, pedig erről önkormányzati döntés kellett volna, mondta felszólalásában a képviselő, aki szerint a 3,6 milliós beruházás körüli megválaszolatlan kérdések nem más, mint az adófizetők pénzének elherdálása, szabadrablása. Lojkovič polgármester válaszában többször is hangsúlyozta, minden engedélyük megvan a lakótelepi lakások és közintézmények fűtésére kihasználandó geotermikus kútfúrással kapcsolatos munkálatokra. A volt és a jelenlegi polgármester közötti szópárbaj már-már jogi vitába ment át, egymás korábbi döntéseinek törvényességét vonva kétségbe. A lakásgazdálkodási kft. egyik ügyvezetője, Dobis Ildikó a Néverinek címzett mondandójában megjegyezte, a kútfúrással kapcsolatos rémhírterjesztés is bűncselekménynek számít, mert voltak olyanok, akik a lakosság között valótlan információkat terjesztettek.

A plénum végül elvetette Néveri beterjesztését, aki a főellen-őrt szerette volna megbízni egy testületi határozattal megerősítve, hogy az nézze át a kútfúrási munkálatok körüli engedélyeket. Egyébként Samuel Lojkovič éppen ezen a gyűlésen jelentette be, hogy a kútfúrás már be is fejeződött, 2450 méterig jutottak le, még az előzetes elvárásoktól is jobbak a mutatók, hiszen a 90-95 fokos termálvíz hozama másodpercenkét 15 liter. A képviselő-testület ülésén a szabad javaslatokban került napirendi pontra a szintén önkormányzati tulajdonú céget, a helyi hévízfürdőt üzemeltető Termál Kft.-t érintő változás, mely szerint június 1-jétől egy nagymegyeri biztonsági szolgálat ugyanolyan feltételekkel venné át azokat a feladatokat, amiket a május 31-ig érvényes szerződés alapján eddig egy nagyszombati cég végzett.

Kovács Zoltán

Top