Poloskainvázió a régióbanAz elmúlt napokban ismét elszaporodtak a háztartásokban a poloskák. Kétfajta poloska tűnhet fel a lakásokban: a zöld vándorpoloska és a mezei poloska, amely nyáron zöld színű, hogy beleolvadjon a környezetébe, ősszel és télen barnává válik. Általában a szellőztetéskor jutnak be hozzánk a kellemetlen látogatók, ugyanis nem bírják a hideget, és minden lyukon, résen megpróbálnak meleg helyre jutni. Úgy tűnik, poloskainvázió van.

poloska_2_n

Legegyszerűbben úgy védekezhetünk ellenük, ha az ablak melletti minden kis rést betömünk. Ha megfogjuk a poloskát, ügyeljünk, hogy ne nyomjuk össze. Nem hiába hívják büdös bogárnak is, kellemetlen szagot fog árasztani, ami más bogarak elriasztására szolgál. Ezért nem szabad felporszívózni sem. Fogjuk meg egy pohárban, amelynek a tetejére papírt helyezünk, és engedjük ki a szabadba.

A menta illatát nem bírja a mezei poloska, tíz csepp mentaolajat, vagy két teáskanál őrölt mentalevelet kell elkeverni fél liter vízben, és ezzel lepermetezni a poloskák által leglátogatottabb helyeket. A szakemberek szerint a háztartás számára megvásárolható rovarirtó készítmények közül a Biokill lehet hatásos.

A sárga szín vonzza a mezei poloskát, amennyiben lehetséges, érdemes azt, illetve a zöld, a szürke és barna színeket kerülni. A fokhagyma szaga is távol tartja a poloskát.

Szakmai vélemények szerint a téli hideg okozhat akkora kárt a poloskák populációjában, hogy talán csak évek múlva találkozunk ismét poloskainvázióval. Ám ha enyhe lesz a tél, tavasszal ott folytatják, ahol ősszel abbahagyták.

(d)

Top